Ambasadorica Melanne Verveer naglasila potrebu da se prevaziđu podjele u BiH

Vijesti 11. maj 201913:56 > 13:58
OSCE

Učešće i rukovodeća uloga žena je ne samo dobra za žene, već od nje koristi može imati cijelokupno društvo. Ovu poruku je prenijela ambasadorica Melanne Verveer, specijalna predstavnica za pitanja rodne ravnopravnosti u okviru slovačkog predsjedavanja OSCE-om, tokom trodnevne posjete Bosni i Hercegovini (BiH).

Na sastanku sa osobljem Misije OSCE-a u BiH održanom u Sarajevu, Verveer je pohvalila napore usmjerene ka tome da se rodna perspektiva ugradi u sve dimenzije djelovanja Misije, od njenog angažmana u radu sa akterima iz sigurnosnog sektora i djelovanja usmjerenog na sprečavanje nasilnog ekstremizma, do promoviranja i zaštite osnovnih sloboda i iskorjenjivanja korupcije.

„Ženama se mora dati prostor da doprinesu procesima donošenja odluka tako što će iskazati ono što vide, misle i čuju. U suprotnom, društva ne mogu napredovati“, istakla je Verveer. „Djelovanje Misije postepeno pomaže da to postane stvarnost u Bosni i Hercegovini.“

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton, se detaljnije osvrnuo na napredak koji je država ostvarila od prošle posjete ambasadorke Verveer 2016. godine.

„Nekoliko je svijetlih tačaka na horizontu: naprimjer, usvajanje novih zakona na državnom i entitetskom nivou koji se bave pitanjima kao što su diskriminacija i nasilje u porodici“, rekao je Berton. „Međutim, ti zakoni nisu uvijek praćeni njihovom provedbom, obzirom da sadašnji politički zastoj predstavlja značajnu prepreku napretku“, dodao je.

Tokom posjete Sarajevu i Banja Luci, ambasadorica Verveer se sastala sa ministricom odbrane Bosne i Hercegovine, Marinom Pendeš, te sa zvaničnicima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ostali sastanci u okviru njene posjete su uključivali interaktivne diskusije sa predstavnicama civilnog društva iz cijele države, od kojih se mnoge fokusiraju na pomirenje i izgradnju mira, kao i na nasilje u porodici, radne ručkove sa poslovnim ženama, načelnicama općina i gradonačelnicama, kao i sastanke sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i gender centrima Federacije BiH i Republike Srpske. Također se sastala sa multilateralnim partnerima koji djeluju u BiH.

Na javnom predavanju koje je održala u Sarajevu, ambasadorka Verveer se prisjetila svog prvog putovanja u BiH u svojstvu zvaničnice Bijele kuće tokom sukoba. Od tada su, konstatirala je, žene iz BiH nastavile da pokazuju svoju otpornost, odlučnost i snagu, između ostalog i svojom sposobnošću „da pređu preko zamišljenih linija podjela“ i promoviraju pomirenje.

 Ambasadorica Verveer je svoje predavanje završila porukom jedinstva: „Kada počnemo prevazilaziti naše podjele – naše etničke podjele, naše vjerske podjele i naše podjele između muškaraca i žena – samo tada možemo istinski krenuti naprijed.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad