Nakon Dodikovih izjava, Nacionalni godišnji plan ostaje uslov svih uslova

Vijesti 13. maj 201918:48 > 19:44
N1

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džarefović optužili svog kolegu Milorada Dodika za teško krivično djelo izazivanje pobune i najavili krivičnu prijavu, ponovno je danas reagirao predsjedavajući Dodik. Treći pješadijski puk Oružanih snaga prilikom obilježavanja Dana VRS - 12. maja nosiće uniforme Vojske Srpske, jer na to imaju pravo, poručio je Dodik.

“U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a. On nastavlja da baštini tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan”, rekao je Dodik.

Zakon o odbrani prilično je jasan i precizan. Ne postoji bilo kakva druga uniforma, ali ni mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga BiH u drugu uniformu izuzev uniforme Oružanih snaga BiH. U Zakonu o odbrani vrlo jasno je propisano i definisano da su Oružane snage BiH jedina legalna i legitimna oružana sila BiH.

No uniforme nisu jedino o čemu je Dodik govorio. Vojna komanda Trećeg pješedijskog puka za njega je u Banjaluci – protiv formiranja je vojne akademije na nivou bh. države jer rukovodeći kadar srpskog naroda treba školovati u Srbiji, ili kako je primjetio i Aleksandar Vulin, srbijanski ministar odbrane na istoj svečanoj ceremoniji:

“RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima”, poručio je Vulin.

Lideri SDA i HDZ BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović složni su barem u jednom Oružane snage BiH najbolja su provedena reforma u BiH:

“Dao Bog da smo sve reforme proveli kao refomu odbrane. Svako ima svoje viđenje i svakom na slobodu da u ambijentu kakav imamo, dolijeva ulje na vatru, kako misli da je to najprikladnije. Ja ću štititi interese u skladu s Ustavom BiH”, kazao je Čović.

No, za razliku od Dragana Čovića koji smatra da vlast treba hitno formirati i zbog izjava koje dolijevaju ulje na vatru, Bakir Izetbegović dodaje kako su Dodikove izjave dokaz zbog čega se treba istrajati na NATO putu.

“Svaki dan Dodik takvu nekakvu izjavu daje. Nije mi jasno što želi postići. Da mladi idu iz zemlje ili da završe u rovovima”, upozorio je Izetbegović.

Srbijanski šef diplomacije Srbije Ivica Dačić nije čuo sporne izjave, no dodao je kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

“Bez obzira na probleme koji postoje, stanje u BIH nije opasno, niti može destabilizovati odnose”, kazao je Dačić.

Njegov kolega u BIH, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak dodao je “da je riječ o temi koja je s namjerom plasirana da odvlači pažnju.”

Crnadak se dotakao i vojne neutralnosti o kojoj je Dodik također jučer govorio:

“Za mene je najveći problem zašto je SNSD odlučio da ugrozi nešto za šta su ljudi u RS ginuli. A to je naše pravo da se odluke mogu donositi samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta. I ako se neka odluka tako donese, samo tako se može promijeniti”, podvuko je Crnadak.

Podsjetimo da su Parlamentarna skupština i Vijeće naroda usvojili Zakon o obrani BiH 2003. godine kojim je osnovano Ministarstvo odbrane. Početkom 2006. godine ukinuta su dva entitetska ministarstva, dok je u januaru 2005. godine usvojena odluka Predsjedništva BiH o opredjeljenju za članstvo u NATO-u.

Ono se navodi i u Članu 84. Zakona o odbrani u kojem stoji da su “Predsjedništo BiH, Parlamentarna skupština, Vijeće ministara i svi organi u Ministarstvu odbrane i OS BiH zaduženi da rade na približavanju Oružanih snaga, NATO savezu.

Sve se ovo događalo u vrijeme kada je SNSD bio na vlasti. Bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kaže da posljednjim istupima Milorad Dodik želi da izbriše sve u čemu je godinama sudjelovao:

“Mislim da je konačno vrijeme da se ponašanjem Dodika pozabave u NATO štabu.”

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović predlaže i konkretno rješenje:

“Ja mislim da Oružane snage nemaju nikakve koriste od ovih pukova i možda je ovo savršeno vrijeme da se to uradi.”

Najbolji odgovor na izjave Milorada Dodika je insistiranje na aktivaciji MAP-a, poručilo je političko Sarajevo. Da li je Dodik na kraju upravo sebi napravio medvjeđu uslugu, vjerovatno jeste, slažu se analitičari, jer Nacionalni godišnji plan ostaje uslov svih uslova za formiranje vlasti. Ako je SDA ijednog trenutka dvojila o tome, vise sebi taj luksuz ne može priuštiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad