Načelnik Teslića za N1: U sat vremena se sve desilo

Vijesti 14. maj 201911:02 > 11:19
N1

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, u razgovoru sa reporterom N1 Borisom Brezom, koji se nalazi u tome gradu, rekao je kako su cijelu noć dežurne službe na terenu, te da je za ovu opštinu proglašeno vanredno stanje zbog poplava.

Obustavljena je i nastava do daljnjeg. Opština Teslić je velika i najveći broj đaka putuje do škola pa je zbog njih i obustavljena. Bitno je u ovom momentu spomenuti da je stanje bolje. Nakon ponoći vodostaj se povukao za nekih 70 centimetara, rijeke su u koritima, ali je zabilježena šteta na privrednim i privatnim objektima. Putni pravci su prohodni, a niz manjih pravaca je u prekidu, no mašine rade na uspostavljanju prohodnosti i ovih puteva. Vode u sistemu gradskog vodovoda nema, ali zato su cisterne svuda sa pitkom vodom, a i flaširana voda se dijeli tamo gdje je potrebno“, kazao je Miličević te dodao:

Neophodno je i da ekipe elektrodistribucije uspostave snabdijevanje električnom energijom jer u pojedinim mjestima nema struje, ali i to se sanira. Najbitnije su pumpe koje u svim podrumskim naseljima rade. Dobili smo zanačajnu pomoć od susjednih općina i zahvaljujem svima koji su nam pomogli. Dežurne službe, civilna zaštita, vatrogasci, vodovod i komunalno preduzeće – svi su na terenu“.

Kada je u pitanju procjena štete i ko će je namiriti domaćinstvima koja su pogođena poplavama je rekao: “Preliminarnih rezultata nema, dvije komisije su formirane i već su na terenu i sigurno će se u narednih mjesec dana raditi na tome. Sve štete na stambenim i na infrastrukturnim objektima idu prema rebubličkom nivou”.

Na pitanje kako prevenirati da se ovo ne dešava je odgovorio: “Stručni ljudi kažu da je uzrok neplanska sječa šume, koja je protivna svim propisima, i koja se radi na svim područjima koje su bogate šumama, a takav je i Teslić. Ta sječa je doprinijela tome da se kiša sa viših predjela sliva direktno u rijeke, a rijeke bujično nanose sav otpad koji takvom bujicom ide i prvo naprave čepove na mostovima. To je osnov priče. To se dešava proteklih nekoliko decenija, a zna se koliko treba da pošumite kada posiječete, ali mi to očito ne radimo“.

Sinoć se desilo sve u sat vremena – strahovit porast vodostaja i strahovit pad, nakon čega je voda otišla u pravcu Doboja“, istakao je načelnik opštine Teslić za N1.

Brezo ga je upitao da prokomentariše izjave nekoliko mještana koji su kazali da su prepušteni sami sebi.

“Ne bih se složio s time. Svi nadležni su na terenu cijelu noć na najugroženijim mjestima. Sa ovakvim nivoom padavina, nemoguće je spriječiti poplave, i naravno da je ljudima teško, štete su velike, ali nekada ste protiv prirode nemoćni”, poručio je Miličević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad