Adžem: Pozvali smo Inzka da djeluje

Vijesti 16. maj 201908:26 > 08:43
N1

Zastupnici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine naložili su Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH da formira i opremi jedinicu za praćenje i sprečavanje ugrožavanja sigurnosti. O tome da li ovakav nalog znači formiranje rezervnog sastava policije i u FBiH za Novi dan govorio je Dževad Adžem, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ono čemu nazočimo ovih dana, to je da građani na prostoru cijele BiH lagano i preko medija sve više propituju stanje sigurnosti te da li i na koji način ostati u BiH. Evidentno je da je veliki broj građana zabrinut za BiH. Mi smo tražili trematsku sjednicu i iznenadilo me da su stranke s kojima imamo dobre odnose – Naša stranka i SDP – bili protiv te sjednice. Mi u DF-u mislimo da se mora odgovoriti na tako krupna pitanja i s toga je i održana sjednica“, komentarisao je Adžem.

O tome koje stranke su podržale ovu inicijativu je kazao: “SDA i većina drugih je podržala. Sjednica je na momente bila burna, neke reakcije su otišle predaleko”.

Istakao je i kako MUP priprema prijedlog zakona koji će otići na Vladu, Vlada eventualno usvojiti, pa poslati na klupe poslanika Predstavničkog doma, kako je rekao.

Na pitanje hoće li biti dovoljno ruku za “da” je rekao: “Dovoljno ruku za sigurnost u BiH uvijek mora da bude, a te ruke će zavisiti od koraka koji će pokrenuti SNSD, odnosno RS, odnosno da li će pored prijedloga zakona otići korak dalje i usvojtii taj zakon. Imat ćemo problem ako se usvoji“.

Pitali smo ga da prokomentariše i što su iz HDZ-a kazali kako nisu za.

To će sigurno proći. HDZ je na kraju krajeva dio problema u ovoj zemlji i potpuno je logično da nije za to. Apsolutno smatram da će biti dovoljno ruku“, poručio je Adžem za N1.

Komentarisao je i visokog predstavnika Valentina Inzka, odnosno da li je Inzko treba početi koristiti bonske ovlasti.

Bez želje i mog nastojanja da loše komentarišem šta Inzko radi u BiH, ali mi se čini da je nesvjestan situacije i odgovornosti koja se nalazi u njegovim rukama. Mi smo ga pozvali da reaguje. Također moramo da shvatimo međunarodna zajednica ima puno većih problema“, naveo je te dodao:

Zato sam ja napisao u blogu da je Inzko ‘inzkognito’ u određenom smislu. On je dobio i zlatni ključ Grada Sarajeva. Nije valjda da će zaključati Grad Sarajevo i BiH na svom odlasku, a imao je mehanizma da pokaže da jeste vrhovni tumač. Nakon tolike bahatosti predsjedavajućeg Predsjedištva BiH, smatram da je Komšić dobro uradio, odnosno neko je morao učiniti taj korak i drago mi je da je Komšić rekao da postoji granica“. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad