Šarović: Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom benefit za BiH

Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je, nakon sastanka s turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio da je razgovarano o implementaciji ugovora o slobodnoj trgovini između ovih dvaju zemalja.

“Sada se čeka ratifikacija u Turskoj i u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da nećemo previše dugo čekati jer on nam je vrlo važan pošto bi nam taj ugovor dao benefite koje smo obezbijedili kroz pregovore, prije svega oko garantovane količine mesa i mesnih prerađevina u Tursku”, kazao je Šarović.

Naglasio je i kako je novi režim dosta povoljniji za BiH.

“On praktično znači da bi za određenu kvotu mesa carine bile 0, ali bi za tu kvotu bila slobodna trgovina. Pojednostavljeno rečeno, rampa na granici bi bila podignuta za naše proizvode u količini koja se izvozi u Tursku, s tim da svaki naš proizvođač može sam da traži kupca na turskom tržištu i da dogovora cijenu. Sada smo bili limitirani jer je bio samo jedan kupac, njihova državna direkcija za mlijeko i meso, i oni su diktirali i cijenu i oni su određivali isporučioca iz BiH. Ovaj aranžman je sada slobodna trgovina, do sada to nije bio slučaj, i zbog toga su i negodovali poljoprivrednici.”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je s Pakdemirlijem i o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Istakao je da je neophodno da parlamenti što prije ratifikuju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, Šarović je zatražio od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpili posljedice čekanja.

“Mi u ovom momentu imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja”, apelovao je Šarović.

S tim u vezi, s turske strane najavljeno je da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz BiH, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istakao turski ministar „ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja“.

Zajednički je konstatovano da je Turska jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je saradnja proteklih godina konstantno išla „uzlaznom putanjom“. Uprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 miliona dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Osim ministra poljoprivrede sastanku su prisustvovali i Aylin Cağlayan Özcan, generalna direktorica Generalne direkcije za EU i vanjske odnose, Mümtaz Sinan v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu, Bosman Uzun generalni direktor Instituta za meso i mlijeko, Özgür Güven zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga, Nihal Lafcioğlu, Generalna direkcija za EU i vanjske odnose – ekspert za EU, te Haldun Koç ambasador Republike Turske u BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad