Raljić: To je u suštini bila Izetbegovićeva usluga Dodiku

Vijesti 21. maj 201912:35 > 12:43
N1

Željko Raljić, politički analitičar, komentarisao je za N1 najavljeni sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a koji bi se tekuće sedmice treba održati u sklopu nastavka pregovora o formiranju vlasti u BiH.

Na pitanje da li bi najavljeni sastanak mogao biti i najava konačnog dogovora je kazao: “Ja se ne bih kladio kada su u pitanju naši politički lideri. Bilo je tih ‘konačnih’ dogovora u više navrata. Međutim, ono što sada možemo uzeti – ne kao zdravo za gotovo – već kao argument više, da je taj konačni dogovor i postignut jeste suština čitave ove priče a to je pokretanje, odnosno aktivacija MAP-a, odnosno podnošenje Godišnjeg plana i činjenje tog prvog koraka ka NATO-u. Indikativno je, a to smo imali u prethodnom periodu, da je lider SDA Bakir Izetbegović u jednom navratu kazao da ulazak u MAP nije isto što i ulazak u NATO, a svi znamo da je to daleko od istine, ali je to u suštini bila usluga Miloradu Dodiku zbog političke upotrebe u domaćoj javnosti“.

Miloradu Dodiku je itekako stalo da sve bude učinjeno tako da zvanično se ne čini taj prvi korak ka NATO-u jer mu je to bolna tačka. I dalje ostaje priča o tome kako je Republika Srpska za vojnu neutralnost, da slijedi put Srbije i tako dalje, međutim svi smo svjesni činjenice da Milorad Dodik sve čini i lobira i plaća lobiste u Sjedinjenim Američkim Državama da bude skinut sa crne liste i naravno da učini taj ključni korak prema NATO-u, ali i da u domaćoj javnosti to ne bude tako tretirano“, dodao je Raljić te istakao:

Vidjeli smo i stav NATO-a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Dakle, i tu mu je učinjena jedna usluga pa eto zaboga MAP nije isto što i NATO, iako je MAP predvorje NATO-a i to je sasvim uredu jer su institucije BiH već donijele odgovarajuće odluke i zakone kada je riječ o evroatlanskim integracijama, ali zaboga zbog političke upotrebe na domaćem terenu, Milorad Dodik i dalje ostaje pri svom stavu da to nije NATO“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad