Kamberović za N1: Izgubili smo Jugoslaviju, sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 22. maj 201907:44 > 08:07
N1

Koliko učimo iz istorije? To pitanje je u fokusu trećeg History Festa, koji se od 28. maja do 2. juna održava u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. historičar Husnija Kamberović u programu N1 televizije govorio je o detaljima ovog događaja najavivši dolazak brojnih poznatih imena u Bosnu i Hercegovinu.

Kamberović je ocijenio da je problem s bh. političara to što uglavnom ne uče iz historije.

”Problem s našim političkim elitama je uglavnom to što uglavnom ne uče iz historije. U rat, 1993. godine, jedan naš profesor je napisao tekst u kojem je rekao – izgubili smo arebicu, sačuvajmo ćirilicu. Ja bih sad rekao – izgubili smo Jugoslaviju, sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Kamberović.

Prema njegovim riječima, ne bismo trebali ponavljati greške.

”Ne bi trebalo ponavljati greške koje su neki drugi pravili. Ne bavim se aktuelnom političkom, ali ima mnogo ljudi koji kažu da je BiH nemoguć projekat. Mi kao historičari znamo da bih ima dug kontinuitet”, dodao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad