Mektić reagovao na izjave Tegeltije: Lažeš Milane, u ovom predmetu su uzete pare

Vijesti 22. maj 201911:52 > 12:01
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić reagovao je na objavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije u kojem navodi da "ovo nije prva situacija gdje se proziva da se na njegovo ime uzima novac bez da ima ikakve veze s njim''. Sve je krenulo jučer nakon objave portala Žurnal u kojoj navode da je predsjednik VSTV-a umiješan u koruptivne radnje, odnosno da je trgovao krivičnim istragama. Sam Tegeltija sve demantuje dok ga ministar sigurnosti Dragan Mektić poziva na ostavku.

“Radeći posao koji ja radim, a u sličnoj su poziciji i druge sudije i tužioci, moguće su situacije u kojima se različiti ljudi pozivajući se na mene ili na druge sudije i tužioce obavljaju razgovori u kojima se govori da ja ili druge sudije ili tužioci zahtjevamo nekakav novac, bez da ja ili druge sudije ili tužioci s tim imamo bilo kakve veze”, napisao je Tegeltija na svom Facebook profilu danas, te dodao da ovo nije prva situacija gdje se on prozivam da se na njegovo ime uzima novac bez da on s tim imam ikakve veze.

Ministar sigurnosti BiH Dragan mektić jučer je nakon objave teksta na Žurnalu pozvao Tegeltiju da da ostavku. Mektić je oglasio i danas.

“Lažeš Milane, u ovom predmetu su uzete pare, vidjećeš da će biti dokazano, a da je i tako, ako si moralan podnesi ostavku i tako omogući tužilaštvu neovisnu istragu”, poručio je Mektić.

U tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca.

Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS. Naime, hala koju on iznajmljuje, založili su biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu, a SIPA-a je navedene osobe prijavila Tužilaštvu KS, ali predmet nikad nije okončan, piše Žurnal.

U Žurnalovom tekstu objavljeni su transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužilaštvu KS. Predsjednik VSTV-a najavljuje tužbu za klevetu zbog kako navodi pokušaja njegove diskreditacije, dok iz Žurnala odgovaraju da posjeduju dokaze za sve napisano.

Nakon objave portala Žurbal, za sutra je najavljena vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka – Informacija predsjednika VSTV-a BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad