Liang: U BiH su glavni meso i šnicla, Kinezi vole povrće

Vijesti 02. apr 201509:35 > 10:03
N1

Povodom dvadesetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ambasada Narodne Republike Kine u BiH, Udruenje "Bosansko-kinesko prijateljstvo" i društvo srpsko-kineskog prijateljstva, danas organizuju Svečanu akademiju.

N1

Povodom današnje Svečane akademije, gosti su bili Faruk Borić, predsjednik udruženja bosansko-kineskog prijateljstva, i Gao Guang Liang, kuhar iz Kine koji živi u BiH od 2007. godine.

Borić je kazao da građani Kine gaje pozitivne emocije prema BiH i Sarajevu, te da je bosansko-kinesko prijateljstvo šansa za budućnost i razvijanje odnosa.

Građani Kine gaje pozitivne emocije i poglede prema Sarajevu. Prvenstveno zbog filma ‘Valter brani Sarajevo’. Kada je taj film izašao, Kina je bila na mnogo nižem stepenu razvoja nego je danas a u to vrijeme je to bio jako gledan film. To traje i do danas, a Kina je postala jako razvijena zemlja“.

Borić je još kazao da je on predlagao da se uvede direktna linija Sarajevo – Peking.

Ja sam predlagao da se uvede direktna linija Sarajevo – Peking, što bi moglo odigrati veliku ulogu u procesu razvijanja i poboljšanja odnosa između ove dvije zemlje. Mi smo jedna mala država, ali postoje mnoge stvari kojim ih možemo unaprijediti“, istakao je.

Gao Guang Liang je u BiH doselio 2007. godine. Po zanimanju je kuhar, oženjen je Bosanskom i ima tri sina.

Ja sam završio školu za kuhara, radim kao kuhar. Dobro živim ovdje, imam tri sina i oženjen sam bosankom. Živjeli smo u Kini gdje smo se vjenčali, a najstariji sin je četvrti razred osnovne škole“, kazao je Liang.

O različitosti u kuhinjama, Liang je kazao da je bosanska kuhinja različita od kineske zbog uključenosti mesa u jela koja se pripremaju.

U BiH se jedu bosanska jela, pite kao što su burek i zeljanica. Kineska kuhinja je zdrava kuhinja, a u BiH je glavno meso i šnicla. Kineska preferira polu-živo povrće koje se miješa sa mesom i općenito se miješaju ukusi“.

Još je dodao da mu ipak na momente nedostaje Kina, tačnije roditelji koje nije vidio od 2007. godine otkako je doselio u BiH.

Nedostaju mi roditelji, stare polako. Otkako sam 2007. godine došao ovamo, nisam nijednom posjetio majku. Dugo sam ovdje, ali još nisam gramatiku savladao skroz“, zaključio je svoje gostovanje u Novom Danu.