Dodik odlikovan Ordenom kralja Dragutina

Vijesti 25. maj 201916:04 > 16:07
Izvor: N1

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovao je Ordenom kralja Dragutina - prepodobnog Teoktista predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i gradonačelnika Brčkog Sinišu Milića za posebne zasluge za izgradnju Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle" u brčanskom naselju Srpska Varoš.

Orden je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji nije mogao da prisustvuje današnjem otvaranju Centra, primio njegov savjetnik Radovan Kovačević.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je ovo veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Radujemo se što smo danas ovdje, u Brčkom, doživjeli ovako veliki događaj, osveštanje ovog objekta. Tu ćemo se okupljati, ako Bog da, čitave godine, kad god bude neka velika manifestacija, upravo kao što smo se i danas sabrali”, naglasio je vladika Fotije na svečanoj akademiji koja je održana nakon otvaranja Centra “Patrijarh srpski Pavle”.

Vladika Fotije je istakao da se treba truditi da svi ljudi, koji ovdje dođu, budu dobrodošli, kao i današnji predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve.

“Naravno, pošto je taj centar blizu crkve na prvom je mjestu da idemo u crkvu”, napomenuo je vladika Fotije.

Svečanu akademiju otvorio je akademik Matija Bećkovića koji se u svom govoru podsjetio na velika djela blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla i Svetog Save, te podsjetio prisutne šta su učinili da bi srpski narod danas bio gdje jeste, što Srbi treba da cijene i čuvaju.

Protojerej stavrofor Nebojša Draškić poželio je da se srpski narod duhovno prosvećuje i kulturno uzdiže.

“Želim prije svega da se zahvalim blagome Bogu što nam je podario lijep dan da ovakva svečanost izgleda još ljepše”, rekao je Draškić.

U programu svečane akademije učestvovali su hor “Srbadija” iz Bijeljine, folklorni ansambli SPKD “Prosvjeta” Brčko i KUD “Ilićka”, te pjevačke grupe “Vijenac” SPKD “Prosvjeta” i “Bosiljak” KUD “Ilićka”.

Otvaranju centra i svečanoj akademiji prisustvovali su i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, predstavnici vlasti Brčko distrikta, te predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve u distriktu.

Organizator svečanosti je Srpska pravoslavna crkva, Eparhija zvorničko-tuzlanska, Crkvena opština Brčko.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad