Donosimo detalje hapšenja Rame Brkića

Vijesti 28. maj 201915:11 > 15:11
CIN

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine 27. februara. 2016. godine, uhapšen je u Sloveniji, potvrđeno je za N1.

Kako je za potvrđeno za N1, Interpol je danas obavijestio Sud Bosne i Hercegovine da su Brkića u subotu uhapsili pripadnici slovenačke granične policije na Graničnom prelazu Gruškovje.

Odmah nakon hapšenja, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona izveden je pred postupajućeg sudiju u Ptuju odakle je prebačen u Maribor u pritvor.

Kako nam je rečeno, uhapšen je po dvjema potjernicama. Jedna se odnosi na krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi dok se druga dopunjena potjernica odnosi na izdržavanje kazne od 11 godina zatvora za organizovani kriminal i druga djela.

VEZANE VIJESTI

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

On je tog 27. februara 2016. u 5:00 sati prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, kako je N1 ranije javio, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubio svaki trag.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta 2016.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad