Azem Vlasi za N1: Akcija pripremana duže vremena, čak je i Vučić znao za to

Vijesti 28. maj 201920:17 > 20:26
N1

Politički analitičar, advokat i bivši visoki zvaničnik Kosova Azem Vlasi komentarisao je za N1 jutrošnja dešavanja na Kosovu.

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

“Istražnim organima ovdje, ali i u Beogradu poznato je da dugo vremena na tom sjevernom dijelu Kosova cvjeta i šverc i kriminal. Svaka akcija da se protiv nosilaca kriminala nešto preduzme, u Beogradu se predstavlja kao napad na Srbe, kao zastrašivanje Srba. Ta akcija je pripremana duže vremena, čak je i Vučić znao za to, pa je prije nedjelju dana govorio kako će u ponedjeljak biti uhapšeno 26 ljudi i tako dalje. Ova akcija je obuhvatila priličan broj ljudi, a na osnovu vrlo pouzdanih podataka da se oni bave švercom i drugim kriminalnim radnjama. Nisu samo Srbi, nego i Albanci i neki Bošnjaci jer oni u kriminalnim radnjama vrlo dobro sarađuju”, kazao je Vlasi za N1.

Kako je naveo, svaka akcija izaziva pažnju pa je tako bio i slučaju sa jutrošnjom u kojoj je uhapšeno 19 policajaca. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, s druge strane, kaže da je uhapšeno ukupno 28 osoba – 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

“Ali, građanima je laknulo, jer se vidi da se vodi borba protiv kriminala i kriminalaca koji svojim postupcima stvaraju nesigurnost i plaše građane. Ova retorika u Beogradu je uobičajena, pa vojska u stanju pripravnosti. Vučić je bio prije nekog vremena stavio vojsku u visok stepen pripravnosti kad je predsjednik Kosova na teritoriji Kosova posjetio jezero Gazivode i prošetao tamo. Borbu protiv kriminala treba podržati jer to stvara sigurnost kod građana, i kod Srba na sjeveru, a ne tolerisanje kriminala”.

Poručio je da se u narednom periodu neće ništa posebno loše niti dramatično događati.

“Uznemirujućom retorikom se bave rukovodioci visokog nivoa, ali mislim da će kod građana ova akcija doprinijeti da se smiri stanje, da osjećaju veću sigurnost jer upravo zbog kriminala najviše su uznemireni građani”, naveo je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad