Sabina Sarajlija nova glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo

Vijesti 29. maj 201911:14 > 14:59
N1

Sabina Sarajlija, prvorangirana kandidatkinja, imenovana je za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, javlja reporterka N1 Milica Vučetić. Preostali kandidati bili su Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.

Za imenovanje Sarajlije bilo je 13 glasova ”za” i jedan protiv.

Kako piše u biografiji objavljenooj na stranicama Tužilaštva, Sabina Sarajlija rođena je 21. novembra 1978. u Brčkom. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a pravosudni ispit položila 2004. godine. Magistrirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH, te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine.

Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa. Angažovana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Učestvovala na stručnim usavršavanjima u zemlji i inostranstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

Podsjećamo, imenovanje je uslijedilo nakon što je dosadašnja tužiteljica Dalida Burzić imenovana na mjesto sudije Suda BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad