Crveni križ: Migranti u BiH spavaju na otvorenom i umiru

Vijesti 30. maj 201916:07 > 16:11
Izvor: N1

Ured Međunarodnog odbora crvenog križa (ICRC) u Bosni i Hercegovini upozorio je u četvrtak na sve teže stanje ilegalnih migrants koji u tu zemlju dolaze na putu ka zapadnoj Europi navodeći kako je veliki broj njih prepušten sam sebi, preživljava u vrlo teškim uvjetima a neki su i umrli.

“Ti ljudi spavaju u parkovima, na parkiralištima, po pješačkim stazama i u ruševnim zgradama. Situacija je strašna”, izjavila je ICRC-jeva dužnosnica Indira Kulenović.

Reuters podsjeća na podatke policijskih agencija u BiH prema kojima je u tu zemlju 2018. ušlo više od 25 tisuća ilegalnih migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, dok ih je od početka ove godine stiglo oko 6 tisuća.

Smještajni kapaciteti koje je BiH osigurala za ilegalne migrante su takvi da mogu primiti do 3500 takvih osoba. Svi ostali prepušteni su sami sebi, kažu u ICRC-u.

Kao ilustraciju dramatičnog stanja u kojemu se oni nalaze Kulenović je podsjetila na nedavnu tragediju u kojoj su tri migranta izgorjela u požaru koji je zahvatio derutnu zgradu u kojoj su potražili prenoćište.

Požar u kojemu su smrtno stradali uzrokovala je svijeća. Još jedan migrant se u očaju spalio a drugi je poginuo kada je pao s kata zgrade u kojoj je pokušao naći zaklon.

Volonteri bosanskohercegovačkog Crvenog križa pokušavaju im pomoći koliko mogu i svakodnevno pripremaju i dijele oko tri tisuće obroka osobama smještenim u pet migrantskih centara u različitim dijelovima zemlje.

Mobilni timovi dijele im hranu, vodu, odjeću, pokrivače, psiho-socijalnu pomoć i nužnu medicinsku pomoć.

“Naši timovi rade što mogu no oni su iscrpljeni do krajnjih granica a stanje je dosegnulo kritičnu točku. Ovo je humanitarna kriza”, ocijenio je Rajko Lazić, glavni tajnik Crvenog križa BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad