Poruka UN-a vlastima u BiH: Oporezujte zagađivače, ne gradite termoelektrane

Vijesti 01. jun 201915:34 > 15:36
Fena

Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) danas su u Sarajevu upriličili događaj na kojem je, u vidu poruke, generalni sekretar UN-a António Guterres nadležnim u BiH poručio da „oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane“ kako bi se smanjilo zagađenje zraka.

“Nauka je pokazala da godišnje gubimo tri hiljade života u Bosni i Hercegovini zbog zagađenja zraka. Ovom prilikom pozivam sve aktere u BiH prije svega sektore energetike, prostornog planiranja i razvoja, te saobraćaja da se uključe u rješavanje problema u vezi okoliša”, istakla je predstavnica Programa UN-a za okoliš u BiH Amina Omićević povodom Svjetskog dana okoliša.  

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.

“Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove sa intervencijama u okolišu”, rekla je Đapo.

Govoreći o aerozagađenju kaže da bi svi mi željeli da vidimo rezultate veoma brzo ali je to, naglašava ministrica, dugotrajan proces.

“To je globalni problem a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod”, dodala je Đapo.

Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje Breathe Life koja je danas zvanično počela u Kantonu Sarajevo povodom Svjetskog dana okoliša.

“Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike, te je naše opredjeljenje da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje”, kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.   

Na skupu se se obratili i predstavnici ambasada Švedske i Sjedinjenih Američkih Država Marie Bergstrom i Timothy Oliver navodeći da su sretni što se nalaze u situaciju da mogu podržati aktivnosti za poboljšanje kvalitete zraka u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad