Čuveni krompir iz Rogatice zasađen na tek nekoliko njiva, razlog je vrijeme

N1

Stalna kiša i niske temperature izazvale su negativne poslijedice na poljoprivrednu proizvodnju. Iz Udruženja poljoprivrednika upozoravaju, ako padavine nastave, neće se moći ni kositi-što znači da neće biti dovoljno hrane za stoku.

Zbog kasne sjetve, i niskih temperatura, prinos brojnih kultura, kažu poljoprivrednici biće smanjen. Naša ekipa obišla je polja oko Rogatice na kojima se tradicionalno sadi krompir. Mnoga od njih do sada nisu zasađena.

Desetine hektara na Borikama kod Rogatice uzorane su. No poznati rogatički krompir je tek na nekoliko njiva zasađen. Razlog za to su stalne kiše. Jedan od najvećih proizvođača krompira u ovom kraju Dragan Džida se u narednim danima nada toplom vremenu kako bi sjetvu mogli završiti do sredine juna.

“Imamo negdje oko 13 hektara koje spremno čeka vrijeme da se uzore, a posadili smo na Borikama oko pet hektara, u Rogatici oko osam hektara. Imali smo mi parcela gdje smo sadili na ravnom, ali voda se zadržava, a mi ne možemo da čekamo da se ta voda povuče”, kazao je Dragan Džida.

Ne čeka ni krompir koji je uveliko klija. Klice na pojedinim sortama dosežu i 20 centimetara. Ovakvo klijanje direktno utiče na prinos.

“Klica će se slomiti, ili će strunuti, mora nova klica da počne, na prinos će se odraziti, sigurno 10%, a da ne govorimo o optimalnim rokovima koji su već prošli, ali takva je godina- mi krompir moramo saditi“, poručio je Džida.

I dok sjemenski krompir stoji u skladištima, prošlogodišnjeg – merkantilnog se prodaju poslednje vreće. Najveće količine traže buregdžije, jer se za pitu koristi isključivo stari krompir.

“Jesenas je bila prodajna cijena 60 feninga, sada je to izašlo na 1,5 KM. Najveći potrošači su buregdžinice. Većinom je to sve prodato”, rekao nam je Željko Cvijetić, mali proizvođač krompira.

Mala ponuda suzila je izbor na tržištu. No domaćice, ne pitajući za cijenu, kažu pažljivo biraju vrstu krompira za svako jelo.

Objašnjavaju mještanke koje smo sreli u Rogatici:

“Kenebek je najljepši za pite. Agria je malo žuća i ona se koristi za pite.”
N1: Najviše se posadi Agrije? “Jeste, kažu da je slatka i ukusna. Samo što je žut, pa na oči nije fin”, pojasnile su.

Kada će prispjeti i kako će roditi rogatički krompir ove godine rano je procijeniti. Proizvođači se nadaju da će nakon zakašnjele sjetve uslijediti dobro vrijeme, koje će ublažiti poslijedice.

Na području Rogatice zasadi se i do 2.000 duluma krompirom, ovdašnji poljoprivrednici sade desetak sorti krompira, a najpoznatija i najtraženija sorta je Agria.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad