SDP najavio krivičnu prijavu zbog podizanja spomenika Draži Mihailoviću

Vijesti 03. jun 201915:54 > 16:01
Srna

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost da će povodom podizanja spomenika Draži Mihailoviću podnijeti prijave o počinjenju krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Prijave će biti podnesene protiv organizatora i izvršitelja čina izrade i postavljanja spomenika četničkom zločincu, kao i protiv odgovornih lica u Općini Bileća koja su izdavanjem dozvola za postavljanje spomenika i drugim radnjama omogućila počinjenje krivičnog djela, poručili su u saopštenju. 

“Napominjemo da je spomenik fašističkom zločincu izgrađen na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik palim partizanima koji je uklonjen, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost i sramotu po Bileću i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da uporedni porast afirmisanja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju”, navodi se. 

“Posebno je uvredljivo i bešćutno to što se tzv. svečanost podizanja spomenika četništvu podudara sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru, što ne smatramo slučajnošću”, stoji u dopisu. 

U SDP-u smatraju da će ovi postupci naći svoje mjesto u budućim Mišljenjima Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za pristupanje EU, te nas dodatno udaljiti od kandidatskog statusa i EU uopste. 

Od pravosudnih organa BiH očekuju poduzimanje svih nužnih koraka kako bi se suzbilo djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad