"Pozivamo državu da potpiše ugovor sa IZ, muslimani se osjećaju diskriminirano"

Vijesti 04. jun 201920:23 > 20:25
N1

Husein ef. Kavazović, reisul-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovao je tradicionalni bajramski prijem u Carevoj džamiji u Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali gosti iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine, predstavnici vjerskih zajednica te članovi diplomatskog kora. U obraćanju prisutnima i medijima – ef. Kavazović je kazao da se zalaže za slobodu prakticiranja vjere i vjerskih obreda, a ponovo je pozvao državu da potpiše ugovor sa Islamskom zajednicom BiH.

“Tragovi vjere moraju biti vidljivi na vjerniku i njegovim postupcima. Ako nema vjere u Boga – sve je dopušteno. Raduje nas kada vidmo da se ljudi u vjeri potvrđuju. Naša je obaveza da ljudima pomognemo da steknu ispravnu sliku o svijetu u kojem žive”, kazao je Kavazović.

“Svi smo jednaki pred Bogom, svi smo na putu koji vodi ka jedinom Bogu. Zalažemo se za slobodu prakticiranja vjere i vjerskih obreda. Pozivamo državu da vjerskim zajednicama da nesmetano pravo raspolaganjem imovinom koja im je oduzeta. Pozivamo državu da potpiše ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, jer se muslimani osjećaju diskriminirano”, poručio je Kavazović.

Kavazović je danas na bajramskoj hutbi pozvao vjernike na jedinstvo, dobročinstvo, te dobre susjedske odnose.