Dr. Ćorović-Kuburović: Savremena metoda ultrazvuka srca sada dostupna i u BiH

Vijesti 05. jun 201912:17 > 12:21
N1

U BiH sada po prvi put možete uraditi pregled srca ekspertnom metodom pregleda. Doktorica Jasmina Ćorović - Kuburović, specijalista interne medicine i ekspert za ultrazvuk srca kod odraslih ističe da ovaj pregled - ultrazvuk srca sa color dopplerom omogućava veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama.

O ovoj medicinskoj metodi, prevenciji srčanih oboljenja i drugim temama iz oblasti medicine za N1 govorila je doktorica Ćorović-Kuburović.

Ona je istakla kako je ovo nova metoda za pacijente u Bosni i Hercegovini, ali da se u Evropi prakticira deset ili 15 godina.

“Ekspertna metoda je dostupna pacijentima unutar ekspertnog ultrazvuka. To je nova metoda za nas, a već se 10 ili 15 godina koristi u Evropi. Deset godina se koristi u Srbiji. O čemu se radi, imali smo bazični pregled srca, najosnovniju metodu, koja se zasnivala na našoj subjektivnosti. Davali smo značaj ljudskom oku koje nije objektivno u procjeni. Sada imamo softver koji kvantitativno procjenjuje ima li kretnji kod mišića srca ili ne”, pojasnila je doktorica Ćorović-Kuburović.

Ova procedura, kako je istaknula, mijenja dijagnostičnu proceduru kod pacijenata – koji su nekada bez potrebe išli na koronarografiju. Ekspertna metoda pregleda može ubrzati proces tretiranja određenih oboljenja.

“Pacijent sada može doći bez pripreme, nije potrebno da leži u bolnici, nema zračenja. Možete mu deset puta dnevno ponoviti dijagnostiku. Vi vidite da li zavrijeđuje određenu terapijsku proceduru, da li treba stent, ima li problema sa krvnim sudovima srca”, izjavila je.

Ultrazvuk srca bezbolna i neškodljiva metoda kojom se srce može pregledati i više puta dnevno bez negativnih posljedica. U videu saznajte i po čemu se razlikuje od ‘običnog’ ultrazvuka. Pregled daje informaciju o stanju pokretljivosti svakog dijela srca. 

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad