Crnadak zahvalio predsjedniku UEFA-e na reakciji zbog zastave sa ljiljanima

Vijesti 05. jun 201914:05 > 14:13
Screenshot

Nakon pisma koje je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio predsjedniku UEFA zbog zastave Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima na postolju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, predsjednik UEFA Aleksander Čeferin hitno je reagovao na dan finalne utakmice.

“U odgovoru ministru Crnadku, koje je poslano na dan finalne utakmice UEFA Lige Evrope – 29. maja, gospodin Čeferin zahvaljuje ministru Crnatku za reakciju i izvinjava se ljudima u BiH koje je pogrešna zastava na peharu uvrijedila. Predsjednik UEFA je potvrdio u pismu, koje je stiglo u MIP BiH diplomatskim putem, da će slučaj biti riješen do finalne utakmice”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, Crnadak je nakon što se u medijima pojavila fotografija trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi zastava Republike Bosne i Hercegovine, uputio hitan dopis u kojem je naveo da se “radi o zastavi koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH”.

Ministar je naveo da u BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, te da je “zastava na postolju pehara ratna zastava” navodeći da se u BiH desio “građanski rat”.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina zvaničnu zastavu dobila 1998. godine i zamolio da se prije finalne utakmice ona utisne u postolje pehara.

“Ministar Crnadak zahvalio je gospodinu Čeferinu za razumijevanje i brzu reakciju, uz želju za nastavak i unapređenje sportske saradnje”, stoji u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad