Bajatović: "Krak turskog toka ići će od Beograda ka Banjaluci"

Vijesti 08. jun 201911:14 > 11:15
N1

"Krak turskog toka ići će od Beograda ka Banjaluci", rekao je direktor Srbija gasa Dušan Bajatović na panelu "Turski tok kao geostrateški interes BiH", koji u Banjaluci organizuje Centar za lobiranje.

Bajatović dodaje da je Srbija gas zainteresovana da učestvuje u gradnji tog toka u BiH, te da će krak ići budućim autoputom kroz Posavinu i Semberiju.

Ostavljena je mogućnost naglašava da se na tok priključi i Federacija BiH, kao i Hrvatska.

On ne prezicira koje su to priključne tačke, da li Brod, Gradiška, ili pak krak ka Tuzli. Na današnjem panelu učestvuju i predstavnici Ministarstva energetike RS, koji realnim smatraju projekat.

Ruski gas mogao bi uzburkati i geostrateške duhove na Balkanu, ističu analitičari na panelu, ali ukoliko se bude razmisljalo ekonomijom, a ne politikom problema neće biti.

“Turski tok”, deonica kroz Srbiju, već se radi, duga je više od četiri stotine kilometara, projektovao je italijansko-srpski konzorcijum “Sajpem-Srbijagas”.

Trebao bi, prema najavama biti zavrsen do 18. decembra 2019. godine.

Iz Vlade RS najavljuju mogućnost da će osnovati zajednički konzorcij Gas Res i Srbija Gas, koji bi trebao graditi plinovod kroz RS.

Bajatović na pitanje da li se konsultovao sa BH gasom kaže: “Mi smo partneri.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad