Lukač: Zašto se tužilaštvo bavi inspektorima MUP-a RS

Vijesti 11. jun 201917:08 > 17:09
N1

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač rekao je danas da je nejasno zašto se Okružno tužilaštvo u Banjaluci u slučaju ubistva Bojana Koprene u naselju Kola kod Banjaluke 2014. godine bavi inspektorima Uprave za organizovani kriminal MUP-a, a ne osumnjičenima za ubistvo.

“Ovdje se radi o nesvakidašnjem događaju kada je riječ o odnosu tog tužilaštva. U ovom slučaju imamo izvršioce, ali i svjedoke ubistva i kada smo ih priveli, Tužilaštvo nije htjelo da ih prihvati, niti sasluša. Nažalost, iako imamo sva saznanja i dokaze u ovom slučaju da je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv osumnjičenih lica i okreće je, ne znam zbog čega, na drugu stranu i optužuju naše inspektore za iznuđivanje iskaza”, rekao je Lukač novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo traži da MUP “postroji” svoje inspektore da bi ih prepoznao čovjek koji se sumnjiči za ubistvo Koprene.

“Ovo je nevjerovatno, ne znam šta se dešava u Tužilaštvu i sa ljudima koji rade na tom slučaju jer smo od dokazanog ubistva došli do toga da naši inspektori budu optuženi za posao koji su radili prilikom dokazivanja ubistva”, rekao je Lukač.

Privedena osoba koja se dovodi u vezu sa ubistvom Krunića

Kada je riječ o ubistvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, Lukač je rekao da entitetski MUP intenzivno sarađuje sa policijom Srbije.

Lukač je naveo da su mnogi detalji u izvršenju tog brutalnog ubistva rasvijetljeni, ali da u ovom trenutku ne može da govori ko su nalogodavci, niti o motivima Krunićevog ubistva.

“Istraga u potpunosti nije završena i danas je privedeno lice koje se dovodi u vezu sa ovim slučajem. Takođe, pretreseno je više lokacija kako bi se prikupili materijalni dokazi s ciljem rasvjetljavanja ovog slučaja”, naglasio je Lukač i dodao da se operativnim radom dolazi do nekih novih saznanja.

Govoreći o prošlogodišnjem ubistvu Damira Ostojića u Banjaluci, Lukač je rekao da je MUP u istrazi došao do novih saznanja koja mogu upućivati na izvršioca tog krivičnog djela.

“Nadam se da ćemo u saradnji sa nadležnim tužilaštvom potpuno riješiti to krivično djelo”, rekao je Lukač.

Nova saznanja u slučaju Dragičević

Entitetski ministar unutrašnjih poslova rekao je danas u Banjaluci da je slučaj ubistva banjalučkog mladića Davida Dragičevića pitanje za Okružno tužilaštvo u Banjaluci, ali da postoje neka nova saznanja.

“Ostavljam da to iznese Tužilaštvo onog trenutka kada budu smatrali da je to potrebno. Ali i da preduzmu sve potrebne radnje da bi slučaj bio riješen”, rekao je Lukač novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine.

On je dodao je MUP na potpunom raspolaganju Tužilaštvu kada je riječ o rasvjetljavanju tog slučaja.

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta u koritu rijeke Vrbas, na ušću Crkvene. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad