Šefica epidemiološke službe: Kako se zaštititi od ujeda krpelja i komaraca

Vijesti 14. jun 201916:47 > 17:39
N1

Šefica epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pitić objasnila je koje probleme sa sobom nosi najezda krpelja i komaraca, na koji način se zaštiti i kako reagovati u slučaju ujeda i neželjenih simptoma.

“To su sve hematofagni insekti koji se hrane krvlju toplokrvnih životinja tako da i jedni i drugi su potencijalno opasni. Problem s krpeljima nastaje ukoliko su i oni bolesni pa onda prenose uzročnika na čovjeka i druge životinje. Čovjek se ubodom krpelja može zaraziti s nekoliko bolesti”, kazala je Pitić.

Objasnila je da su se krpelji sa našeg područja vremenom zarazili te da krpelje pokupimo sjedenjem u prirodi, hodanjem kroz gustu travu i slično. Prevencija i blagovremena reakcija je neophodna:

“Najbolja prevencija je ako izlazite u prirodu – nošenje odjeće dugih rukava i nogavica i svijetlih boja kako bi ih što lakše uočili. Potrebno je i korištenje leperenata, dakle krema i losiona koji odbijaju krpelje. Pošto su to hemijska sredstva koja ne djeluju 24h, trajanje im je od 2 do 3 sata, ukoliko boravite u prirodi morate ih češće nanositi na kožu. I naravno preporuka je ne sjediti na travi, ne provlačiti se kroz šiblje, grane”, kazala je Pitić te dodala:

“Preporuka je da pregledate kompletno tijelo, da se okupate, i onda ukoliko uočite krpelja na koži morate ga ili vi skinuti li otići do ambulante. Krpelj treba biti skinut pincetom, ne treba ga vući, nego okrenuti u smjeru kazajke na satu. Ne prepoučuje se korištenje aromatičnih materija jer u tom trenutku kada se odvaja od kože, on može sadržaj iz svog želudca ubaciti u vaš organizam i tako vas zaraziti”.

Istakla je da cjelodnevni problem sa komarcima kod nas nastaje dolaskom “uvezenih tigrastih komaraca jer naši domaći komarci imaju aktivnost samo ujutru i uveče.” Kao i kod odbrane od krpelja, potrebno je izbjegavati kontakt sa komarcima:

“Da bi se odbranili od njih (komaraca) morate na koži nositi repelente, morate svoju kuću obezbijediti mrežicama za prozore, dakle pokušati na svaki način izbjeći kontakt.”

Efikasno rješenje je sistemsko uništavanje komaraca. Hemijska sredstva kojim se radi prskanje komaraca utiču uglavnom na insekte no unošenje bilo kakve hemijske komponente nije dobro za organizam zbog čega se preporučuje neizlažanje vani u periodu kada se vrši uništavanje komaraca prskanjem, upozorila je Pitić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad