Dopušteno izručenje Rame Brkića Bosni i Hercegovini

Vijesti 18. jun 201912:18 > 12:20

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine obavješteno je od Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije da je dopušteno izručenje Rame Brkića Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za N1.

Ministarstvo pravde BiH je u skladu sa zakonom zatražilo od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH – Odsjeka NCB Interpola Sarajevo i Granične policije BiH poduzimanje mjera s ciljem provedbe ekstradicije navedene osobe iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- Odsjek NCB Interpola Sarajevo dogovara tehničke detalje u vezi s preuzimanjem potraživane osobe, a ovlašteni službenici Granične policije BiH preuzimaju i dovode potraživanu osobu u BiH. Nakon što ekstradicija potraživanog bude završena, Ministarstvo pravde BiH o tomu će izvijestiti Odsjek NCB Interpola Sarajevo”, saopšteno je iz državnog ministarstva pravde.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

On je tog 27. februara 2016. u 5:00 sati prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, kako je N1 ranije javio, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubio svaki trag.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta 2016.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad