Sastanak zbog odlaganja nuklearnog otpada na granici sa BiH sutra u Dvoru

Vijesti 18. jun 201913:58 > 14:13
N1

U hrvatskoj opštini Dvor sutra će biti održan sastanak na koji su pozvani predstavnici lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu /USK/ Cazin, Bosanska Krupa i Bužim, te opština Novi Grad u Republici Srpskoj, a domaćin će biti načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

Ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju u Vladi USK Adnan Alagić rekao da je sastanak inicirala Radna grupa za praćenje aktivnosti izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području opštine Dvor imenovana od kantonalne vlade.

“Ne možemo mirno čekati. Želimo još jednom podstaći nadležne u BiH i Hrvatskoj da se ozbiljno pristupi rješavanju ovog problema”, rekao je Alagić koji je i predsjednik radne grupe.

On je naveo da je u prethodnom periodu radna grupa incirala potpisivanje Deklaracije o protivljenju izgradnje odlagališta koju je usvojila Vlada USK.

Prema njegovim riječima, na sutrašnji sastanak su pozvani predstavnici lokalnih zajednica koje planirana lokacija najviše ugrožava.

“Imali smo i ranije kontakte sa opštinom Dvor. Svjesni smo da oni kao lokalna zajednica ne mogu učiniti ništa, ali smo zahvalni jer su pristali na sastanak. Takođe smo zahvalni za saradnju i lokalnoj vlasti u Novom Gradu”, rekao je Alagić.

On je naveo da će na sutrašnjem sastanku javnost biti upoznata da se ne odustaje od protivljenja namjerama Hrvatske da radioaktivni otpad smjesti na samoj granici sa BiH.

“Ne smijemo to dozvoliti, građani su ogorčeni i mi planiramo organizovanje protesta na lokacijama najbližim Trgovskoj gori. Svesni smo da ni mi kao kantonalno ministarstvo ne možemo mnogo učiniti, ali želimo pokazati da se protivimo”, rekao je Alagić.

Načelnik novogradske opštine Miroslav Drljača istakao je da je problem odlaganja radioaktivnog otpada u opštini Dvor problem koji je od početka godine neprestano prisutan u javnosti.

“Dobro je što to više nije samo problem opštine Novi Grad i da se stvara sve širi front koji osprovara ovu ideju. Sutrašnji sastanak je prvi koji su inicirale institucije USK-a. Dobro je što je domaćin načelnik Arbutina koji je tako osporio ranije optužbe da se ne protivi lokaciji. Ovako je pokazao da je uz svoje građane i sve koji su protiv odlagališta u Dvoru”, izjavio je Drljača.

On je rekao da je problem što i dalje nema relevantnih informacija iz nadležnih hrvatskih institucija, kao i činjenica da još nije formiran Savjet ministara jer se radi od problemu na nivou BiH.

“Očekujem da će po planu, prije septembra kad Hrvatska donosi konačnu odluku, biti završena procedura u vezi proglašenja Parka prirode Une. Smatram da je rješenje formiranje pravnog tima i tužba protiv Hratske”, rekao je Drljača.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je da ova lokalna zajednica još nije dobila odgovor o aktivnostima u kasarni “Čerkezovac” koje su tražili od nadležnih institucija u Zagrebu prije nekoliko mjeseci.

“Očekujem da ćemo na sutrašnjem sastanku čuti mišljenja koja će pomoći u rješavanju problema koji je zajednički za više opština”, rekao je Arbutina.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad koji je obavezna preuzeti iz nuklearne elektrane Krško odlaže u kasarni “Čerkezovac” u opštini Dvor u neposrednoj blizini opštine Novi Grad.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad