Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice

Vijesti 19. jun 201915:46 > 15:51
Podijeli:
Izvor: Fena

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive strane I”, “Seljani” i “Borike-Kazani“, odata je počast ubijenim Bošnjacima.

Prema podacima Udruženja, tokom rata na BiH u ovom gradu je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka, uglavnom civila.

Fatima Kerla već 27 godina traga za posmrtnim ostacima oca i tri brata.

„Tražimo ih od 1992. godine. Oni su odvedeni ujutro iz kuće i od tada im se gubi svaki trag. Majka mi je pričala da su na Borike odvedeni a kasnije u logor Sušica i nikad ništa ne znamo ni gdje su ni šta su. Mi znamo kako nam je“. kaže Fatima.

U rogatičkim grobnicama Mevzeta Omanović pronašla je oca i amidže ali još uvijek traga za bratom Omerom.

„I njih su odveli iz kuće, ali mog brata i dalje nema“, kaže Mevzeta.

Majda Ćurevac, predsjednica Udruženja porodica nestalih „Suza“, naglašava da se za posmrnim ostacima većine ubijenih i dalje traga.

„Mi danas polažemo 344 buketa cvijeća za toliko ekshumiranih i identificiranih žrtava iz masovnih grobnica, ne uključujući pojedinačne. Dakle nismo pronašli ni pola nestalih. Obilazimo deset od ukupno 22 masovne grobnice, a podignuto je samo nekoliko optužnica i dvije-tri osobe su optužene. Duboko smo razočarani radom tužilaštva, SIPA-e i to je sistem za gašenje“, kaže Ćurevac.

Uz odavanje počasti žrtvama na lokacijama masovnih grobnica u gradskoj, Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici, pred njihove duše proučen je tevhid, poklonjena zajednička hatma te proučeni jasin i dova.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad