Konkretan rezultat konferencije 'Stop negiranju genocida i holokausta u BiH'

Vijesti 20. jun 201917:11 > 17:45
N1

Završen je prvi dan međunarodne konferencije Stop negiranju genocida i holokausta u BiH. Radilo se na osmišljavanju načina kažnjavanja onih koji negiraju zločine počinjene u BiH krajem prošlog stoljeća. Na kraju dana, konkretan rezultat.

U Parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog dopuna Krivičnog zakona naše zemlje. Predložene dopune Zakona podrazumijevaju kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora, za one koji javno iskazuju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili opravdaju genocid i druge zločine. Organizatori konferencije, porodice žrtava, kažu da je negiranje genocida unaprijed dobro osmišljeno.

“Želim da svi narodi zajedno žive, da imaju temelj kako bi mogli zajedno. Negiranjem genocida je to nemoguće, nemoguće je oprostiti nekome, ako ne traži oprost, ako ne prizna odgovornost, ako ne osudi zločin”, kazala je Kada Hotić iz udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe.

Rješenje za negiranje genocida vide u Zakonu koji bi podrazumijevao oštre kazne za one koji negiraju i genocid i holokaust. Računaju na podršku političara, ali kažu – ni tu nema konsenzusa. Nada su im međunarodne institucije. A iz pravosudnih institucija van naše zemlje kažu da je pravda spora, ali dostižna. Podsjećaju da su najveći ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić već odavno iza rešetaka i da će uskoro porodice žrtava bar malo biti zadovoljene.

“Zaključak ove konferencije je da kad je dosta, onda je stvarno dosta. Žrtve neće biti i dalje ponižavane, obećavam, a zločini i zločinci više se neće nazivati herojima”, poručio je Serge Brammertz, glavni tužilac UN-ovog Mehanizma za kaznene sudove.

U Tužilaštvu BiH hvale saradnju sa svim udruženjima žrtava rata i kažu da već više od 15 godina aktivno rade na kažnjavanju ratnih zločina.

“Odjel za ratne zločine je od 2003. godine podigao optužnicu protiv 800 lica i izrečeno je preko 2600 godina zatvora, to govori koliko tužilaštvo ima obim rada u ovoj oblasti”, kazala je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

O holokaustu se u BiH malo govori, smatraju u Jevrejskoj zajednici BiH i dodaju da istina uvijek izađe na vidjelo, ukoliko se istina naumorno ponavlja i izgovara.

“Mi kad govorimo o holokaustu u BiH i o ortoholokaustu, mi u našim školama u BiH to skoro ne učimo ili učimo kako to kažu nastavnici, kad im ostane na kraju neki određeni fond časova, nemamo ništa osmišljeno, nemamo literaturu, ni za profesore, ni za učenike”, kazao je Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH.

Konferencija o negiranju genocida bit će nastavljena i sutra, kada organizatori očekuju da će se obratiti političari, u prvom redu oni koji čine oba doma Parlamentarne kupštine BiH. Dodaju da su oni ti koji trebaju zaustaviti nepravdu prema žrtvama rata u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad