Sokolac: 27 godina nakon rata, izbjeglice dobijaju stanove u oktobru

N1

U jeku globalne migrantske krize pred BiH je izazov, konačno staviti tačku na pitanje izbjeglica iz posljednjeg rata. Kroz projekat "Zatvaranje kolektivnih centara", izgrađeno je, gradi se ili tek treba da počne gradnja ili rekonstrukcija 82 objekta sa 2.600 stambenih jedinica u 45 lokalnih zajednica. Ekipa N1 posjetila je Sokolac gdje egzistiraju dva centra za izbjeglice. U jednom od njih - Podromaniji trenutno živi oko 50 domaćinstava. Za sve njih u ovom mjestu grade se dvije zgrade koje bi u oktobru trebale biti useljive.

Jedan od dva centra za izbjeglice u Sokocu – Podromanija. Među pedesetak porodica, u jednom od montažnih objekata sa četiri kćerkice živi nezaposlena Neda Mičić. U ovaj smještaj doselila je iz kolektivnog centra u Višegradu.

N1: Od kada živiš u kolektivnom?
“Kada bih sve sastavila sa Višegradom skoro od djetinjstva. Od drugog razreda osnovne škole, ako se računa i Višegrad sa mojim roditeljima.”, kazala je Neda.

Neuslovan prostor, žohari, psi koje neodgovorni vlasnici ostave samo su dio problema. Za Nedu najveća briga je zdravlje djevojčica, najstarije Milice i mlađe Kristine.

“U suštini ona je samo trebala da operiše krajnike, ustanovili su da joj mnogo toga nedostaje i to od krajnika. Međutim ona je rođena, našli su joj zalizak na srcu. E ova druga mi ima problema sa očima -30% samo vidi ova što na jesen treba u četvrti razred”, ispričala nam je ova korisnica alternativnog smještaja.

N1

Zbog situacije u kojoj se nalazi porodica Nede Mičić obezbijeđen je obrok u zajedničkoj kuhinji. I nisu jedini koji po obrok svakodnevno dolaze u jednu od baraka. Danas za ručak meso i riža. Nije loše, kaže Mirjana Marinković koju zatičemo u kuhinji.

N1: Šta vam je najteže?
“Kada hoću nešto da kupim, namirnice, moram čak sa Sokoca da nosim. To mi je nejgore. A uslovi u kućama kakvi su? Nisu loši, fini su uslovi, za porodicu nisu loši, fini su. Ipak više volim da mi je stan”, kazala je Mirjana. 

N1

Sve porodice koje žive u ovom naselju do oktobra bi trebale dobiti stanove. Radovi na zgradi u samom Sokocu u toku su. U izgradnji su ukupno 64 stana.

“Oni će biti do kraja oktobra useljivi, tako da ćemo ovaj centar u potpunosti ugasiti sa njihovim iseljenjem. I jedan broj porodica iz Brezijaka će biti tu smješten, sa ovih 17 koji su već smješteni, i 64 koji će biti smješteni mi riješavamo sve najteže slučajeve na području opštine”, izjavio je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u alternativnim smještajima i kolektivnim centrima živi blizu 7.200 osoba. Najčešće se radi o licima teškog materijalnog stanja, bez primanja, starijim iznemoglim, osobama koje nisu u stanju da same riješe svoje stambeno pitanje.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad