Lajčak: Spremnost da se riješi pitanje formiranja vlasti, optimističan sam

N1

Predsjedavjući OEBS-a Miroslav Lajčak nakon niza sastanaka koje je imao sa predstavnicima vlasti i državnih organa u Bosni i Hercegovini obratio se javnosti kazavši da je optimističniji u pogledu formiranja vlasti u BiH nego što je bio prije ovih sastanaka.

“Evropska unija i međunarodna zajednica prati stagnaciju u formiranju vlasti u BiH”, kazao je Lajčak te dodao:

“Više sam optimističniji nego što sam bio na početku o tome kada bi mogla da bude formirana vlada. BiH treba da radi svoj posao, niko neće da ga radi umjesto vas, nije međunarodna zajednica tu da vas gura u nešto što bi trebalo da rade vaši izabrani poslanici, ministri ali je prisutna tu da pomogne.”

Lajčak vidi mogućnost skorog formiranja vlasti na državnom nivou.

“Vidio sam spremnost da se rješava pitanje formiranja vlasti, vidio sam spremnost da se traži rješenje i deblokira taj proces. Nije bilo negativnog stava. Mislim da smo našli formulu kako da to riješimo. Narednih dana da to vidimo i pokažemo, da je put ka formiranju vlade na državnom nivou otvoren”, istakao je.

O formiranju Vlade, na pojedinačnom sastanku razgovarao je i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem.

VEZANE VIJESTI

Ministar vanjskih poslova Slovačke Lajčak u BiH je došao iz Luksemburga gdje je prisustvovao Sjednici Vijeća za vanjske poslove EU, fokus razgovora bio je na Sjevernoj Makedoniji i Albaniji a to što se o BiH nije govorilo ocijenio je kao lošu vijest:

“Da li je to dobra ili loša vijest? Sigurno nije dobra – znači nema napretka. Evropska unija čeka da BiH uradi to što treba da uradi. Imamo 14 konkretnih tačaka i bilo bi dobro da se počne sa implementacijom tih tačaka.”

Govoreći o (ne)usvajanju Godišnjeg nacionalnog programa, kazao je kako je članstvo BiH u NATO-u daleko te da se svi relevantni faktori u zemlji moraju usaglasiti:

“To o čemu se sad vode razgovori na političkom nivou i u medijima, o prihvatanju Godišnjeg nacionalnog plana to nije članstvo. NATO nije u stanju da nudi BiH članstvo. Mislim da je u interesu ove zemlje da poboljša svoje Oružane snage i saradnju sa NATO-m. BiH treba da iskoristi tu ponudu koju sad NATO nudi za bolju saradnju.”

#related-news_0

Predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak predstavio je Izvještaj ove organizacije – Dobrobit i sigurnost žena. U pitanju je istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini.

Osim sa kolektivnim šefom države, Lajčak se danas sastao i sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem, sa predstavnicima brojnih političkih partija ali i nevladinih organizacija. Poručio je da BiH svoju budućnost treba da uzme u svoje ruke.

Još detalja u javljanju reporterke N1 Milice Vučetić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad