Isaković: Ništa ne može opravdati zločine nad djecom

Vijesti 06. apr 201511:47 > 11:53
N1

Tokom najduže opsade jednog grada u novijoj historiji, u Sarajevu je od 1992 – do 1995 godine ubijeno blizu 1.400 djece. Gosti Novog dana bili su Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992 do 1995 godine i Zehrudin Isaković - autor filma "Samo da rata ne bude".

N1

Svakog 6. aprila odaje se počast najmlađim žrtavama našeg grada. Danas će preko 1.000 balona biti pušteno u zrak, a bijeli baloni predstavljaju nevinost djece kojima je mladost prekinuta”, rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

Grabovica je kazao da tuga i bol roditelja ubijene djece traje 365 dana u godini, jer su roditelji koji su ostali bez najdražih bića su dobili rane koje su neizlječive. “Ipak postoje neke stvari koje mogu da ih ublaže i mi nastoji kroz svoj rad da stvorimo pretpostavke za takve okolnosti.”

Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Osjećanja su pomiješana s osjećanjima beskrajne tuge do jednog ponosa jer smo dobili ovu nagradu. To je znak da je prepoznat naš rad. Osim priznanja i nagrade za rad ona je motiv i inspiracija da nastavimo raditi i okončamo našu misiju koju dobijamo od grada Sarajeva. Sve su nagrade lijepe, ali najdraža je ona koju dobijete od nekoga koga volite“, poručio je Grabovica.

Gost Novog dana bio je i autor filma “Samo da rata ne bude”, Zehrudin Isaković. Svoja sjećanja na ovu ratnu nesreću u filmu opisuju i Martin Bell, ratni izvještač BBC-a, kao i Viktor Jakovič, prvi ambasador SAD u BiH.

Profesionalno najzahtjevniji posao u mom dosadašnjem radu. Imali smo ispovijesti roditelja poginule djece,  a kada imate ljude koji kroz ispovijest ponovo prolaze te događaje i sami se osjećate istraumatizirano. Viktor Jakovič, prvi ambasador SAD-a u BiH i Martin Bell, izvještač BBC-a, su nam dali izjave i govorili o opsadi na jedan dojmljiv način“, rekao je Isaković.

Svijest o razmjerama tog zločina u modernoj historiji čovječanstva je neobjašnjiva za Isakovića. “Apsolutno ništa ne može opravdati takav zločin. Možda najbolje ilustrira činjenica ono što je rekao ambasador Jakovič kada se desilo jedno od ubistava grupe djece. On je otišao u bolnicu i na stolu je ugledao dječaka koji je jako ličio na njegovog sina. Pored one ljudske emotivnosti u tim trenucima osjetio je i onu roditeljsku bol.”

Ova potresna svjedočanstva gledajte u TV premijeri dokumentranog filma “Samo da rata ne bude” večeras u 21 sat samo na N1.