Izetbegović zakazao hitnu sjednicu, SNSD najavio da neće doći

N1

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ali, njeno održavanje još je upitno. Delegati SNSD-a ranije su najavili svoj nedolazak. Postavlja se pitanje da li je zakazivanje sjednica privid funkcionisanja i rada državnog parlamenta.

Gotovo devet mjeseci nakon izbora i četiri mjeseca od konstituisanja Doma naroda zakazana je prva hitna sjednica. Zakazao je predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović. Na dnevnom redu imenovanje delegacije Bosne i Hercegovine za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope.

“Nije moguće bez održavanja zajedničkog kolegija na kome će se utvrditi kriteriji za izbor i sastav delegacije Vijeća Evrope u Parlamentarnoj skupštini i na temelju tih kriterija utvrditi prijedloge koje treba potvrditi i jedan i drugi dom”, kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Da sjednice vjerovatno i neće biti potvrđuje stav SNSD-a. Iako ovo pitanje smatraju važnim, važnije im je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno Zorana Tegeltije. Zato poručuju kako neće prisustvovati zasjedanju. To je razlog zbog koga se nisu pojavili ni na dvije zakazane hitne sjednice Predstavničkog doma.

“Mi smo od prvog dana u potpunoj funkciji da se konstituišu zajednički organi, ali isto tako smo u potpunoj funkciji da spriječimo nelegitimno predstavljanje na nivou zajedničkih organa”, tvrdi Staša Košarac, predsjedavajući kluba SNSD-a u PS BiH.

Sjednica Doma naroda zakazana je u posljednji čas, jer rok za imenovanje delegacije ističe sutra. Bez održavanja sutrašnje sjednice, BiH će ostati jedina od 47 zemalja koja nema svoje predstavnike u Skupštini Savjeta Evrope.

“Imali smo značajnu podršku kada je bio prijedlog u PS Savjeta Evrope da se BiH izbaci zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci. Tada su nam mnoge zemlje pomogle da se to ne desi, sada kada je naša pomoć potrebna njima na različitim izborima unutar Savjeta Evrope – nas tamo nema”, ističe Saša Magazinović, bivši član delegacije BiH u Savjetu Evrope.

Bivši predstavnici BiH još poručuju kako je ovo odraz stvarnog stanja u zemlji.

“Dogovorili su se vrlo brzo da formiraju Parlament, dakle konstituisana je Parlamentarna skupština BiH. Zato što oni ne žele da se radi, ali žele da se to konstituiše, pa da svi počnu primati plate”, tvrdi Senad Šepić, bivši član delegacije BiH u Savjetu Evrope.

Sjednica je zakazana za 17 časova. A pored imenovanja Delegacije, na dnevnom redu su se našla i imenovanja članova stalnih komisija Doma naroda PS BIH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad