U Foči postavljen mural posvećen Draži Mihailoviću; žrtve rata ogorčene

Vijesti 24. jun 201909:15 > 11:48
Udruženje žrtava rata Foča

U centru Foče, u ulici Samoborska, postavljen je ogromni mural, zidna slika, Draže Mihailovića čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu.

Iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95 reagovali su saopćenjem za javnost povodom murala posvećenom Draži MIhailoviću na jednoj stambenoj zgradi.

“Istorija ovih prostora Ex-Jugoslavije zabilježila je na prostoru opštine Foča najužasnije genocidne radnje, zvjerska ubijanja hiljada nevinih stanovnika islamske vjeroispovijesti i muslimanskog imena i prezimena Istoričar Vladimir Dedijer iznosi provjerene podatke s početka 1942. godine, o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči. Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu 2. svjetskog rata, pa se može govoriti o minimalno više od 10 hiljada nevino ubijenih u fočanskoj opštini. Istorijski podaci, na onovi kojih je suđeno Mihailoviću, kazuju o više od 150.000 pripadnika „nesrpskog“ stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv, Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović”, navodi se u saopćenju ovoga Udruženja.

Napominju kako je nepojmljivo razumu i moralu to djelo, bez obzira čija je ideja i da li su je zvanične vlasti podržale ili odobrile.

“To je poruka koja govori da Bošnjacima nema mjesta u Foči, u kojoj su uvijek bili većinsko stanovništvo. To je poruka koja najavljuje i nove zločine”, ističu iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad