Ambasada SAD o potezu Republike Srpske: Korak u pravom smjeru

Vijesti 25. jun 201910:54 > 10:59
Ambasada SAD u BiH

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentarisali su za N1 najavu Vlade Republike Srpske nakon najave da će ovaj entitet odustati od formiranja rezervnog sastava entitetskog MUP-a, ali da će oformiti žandarmeriju.

Iz Ambasade su za N1 kazali da je odluka ”da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske –  korak u pravom smjeru”.

”Njima bi se stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske. Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja“, istakli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Također, navode da traže dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona.

Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet“, naglašavaju za N1.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je jučer da će RS, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad