Drama kod Trebinja: Ženu ujela šarka, a nakon toga nagazila na poskoka

Vijesti 26. jun 201914:00 > 14:09
Trebinjelive.info

Proteklih sedam dana bili su vrlo uzbudljivi za radnike trebinjske hitne pomoći, koji su u ovom periodu imali čak tri intervencije nad Trebinjcima koji su pretrpjeli ujed zmija otrovnica, među kojima i jedan dječak od svega tri i po godine.

Kod dva slučaja evidentiran je ujed šarke i to u selu Grab i na Trebinjskim Brdima, dok je kod jednog slučaja evidentiran ujed poskoka i to na izletištu Studenac. Na sreću, brzom intervencijom medicinskih radnika spriječene su opasne posljedice, pacijenti su stabilno i oporavljaju se.

Najzahtjevnija intervencija bila je na Trebinjskim brdima, gdje je šarka ujela stariju ženu u predjelu koljena. To su odmah primijetili ljudi koji su bili sa njom, unijeli je u kamion i krenuli ka Trebinju, dok su u međuvremenu pozvali hitnu, čiji se tim odmah uputio ka Planim Dolima, gdje se nezgoda dogodila.

Na čelu tima bio je doktor Vasko Kovač, koji su vozilom hitne do kamiona u kome je bila nesretna žena stigli za svega 20 minuta, iako se, uglavnom, do tog mjesta vozi u prosjeku oko 45 minuta, jer je u pitanju makadamski put.

I dok je Trebinjka izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim radnicima, nagazila je na poskoka i počela da vrišti. Trebinjskim medicinarima u početku nije bilo jasno šta se sada dogodilo, misleći da su u pitanju halucinacije zbog djelovanja otrova.

Međutim, poskok je ubrzo prošao između nogu doktora Kovača i tek tada im je bilo jasno da ženu, samo pukom srećom, poskok nije ujeo, jer bi u tom slučaju bilo pitanje šta bi se sa njom dogodilo.

Ona je prebačena u trebinjsku bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje.

Porodica ove žene uputila je javnu zahvalnost doktoru Kovaču i njegovom timu, ali i direktoru Doma zdravlja Branki Drašković.

Doktor Saša Borjan kaže za TrebinjeLive.info da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ujeda zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

“Među njih troje je i troipogodišnje dijete koje je zmija ujela za prst na ruci. I u ovom slučaju njegovi roditelji su krenuli vozilom iz Graba, a hitna pomoć iz Trebinja”, kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ujeda zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati sa hodanjem, te dva centimetra iznad ujeda zavezati komad robe ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć – napominje doktor Borjan.

“Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene”, kaže Borjan.

Najopasnije je, kaže, kada zmija ujede u predjelu glave, vrata, jagodica na prstima, jer su to dobro vaskularizovani dijelovi tijela.

“Kroz iskustvo, ujed poskoka je mnogo opasniji od ujeda šarke. Mjere opreza su uvijek dobrodošle”, naveo je Borjan.

Služba hitne medicinske pomoći Trebinje ima dovoljne količine seruma.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad