Radnici Borca pred Vladom FBiH: Nećemo otići dok ne dobijemo svoja prava

Vijesti 26. jun 201916:03 > 16:10
N1

Radnici Borca iz Banovića koji nisu uspjeli ostvariti svoja radnička prava došli su u Sarajevo. Zahtijevaju da im se uplate svi zaostali doprinosi, a najavili su da će ostati ispred zgrade Vlade Federacije do ispunjenja zahtjeva.

Radnice su uz pratnju policije u 13 i 30h stigle ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Pokazale su vidno nezadovoljstvo trenutnom situacijom a ponijele su i transparente na kojima piše da neće otići dok ne dobiju svoja radnička prava.

“Ostvarila sam penziju davnih dana ali mi Vlada ne da. Tuzlanski kanton mi nije dao zdravstveno osiguranje”, kazala je jedna od radnica koje protestuju.

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla kazao je da je u Sarajevo došlo njih 17, a da je za pet radnica Vlada FBiH ranije uplatila penziono osiguranje, dok zdravstveno osigranje nije uplaćeno nikome, prema njegovim riječima već 20 godina:

“Trinaest osoba su socijalni slučajevi, država ih je dovela u to stanje, oni nisu krivi za svoje stanje. Znači, država im nije uplatila doprinose, ovdje se radi od državnoj firmi. Dvadeset godina se nisu isplaćivali doprinosi. Mi smo poslali zahtjev da pokušamo iznaći rješenje bez dolaska u Sarajevo, međutim niko nas nije kontaktirao”, rekao je Kopić.

Dodao je i da su ukupna dugovanja države prema ovim radnicama 200.000KM.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad