Turistička atrakcija na 600 metara, turisti odavde nose duhovni mir

Vijesti 26. jun 201917:21 > 18:59
N1

Na 600 metara nadmorske visine u općini Prozor-Rama nalazi se Ramsko jezero, bh. turistička atrakcija koju posljednjih godina posjećuju gosti iz regiona, Evrope ali i svjetskih zemalja. I pored masovnog iseljavanja lokalnog stanovništva, mještani Šćita žele ostati u Bosni i Hercegovini graditi bolji život za sebe i svoje porodice. Pored Ramskog jezera ovo mjesto poznato je i po franjevcima koji stoljećima obitavaju na ovim prostorima.

Mjesto Šćit u općini Prozor-Rama nalazi se na skoro 600 metara nadmorske visine. Ovdje se nalazi poznato Ramsko jezero koje je napravljeno prije 51 godinu. Šćit je poznat i po je franjevačkom samostanu, muzeju i kući mira. I pored toga što je kroz historiju crkva franjevaca zapaljena pet puta, “čuvari BiH” – kako ih mnogi nazivaju, egzistiraju od 13. stoljeća.

“Prošle godine franjevački samostan i muzej posjetilo je negdje oko 13 tisuća ljudi. Ovdje dolaze mladi, ovdje dolaze stari. Ako je povijest učiteljica ljudskoga roda ta krilatica – onda treba doći ovdje i učiti se. Ovdje treba napuniti snage, napuniti duhovne akumulatore i ići kroz život”, tvrdi fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik u Župi Rama-Šćit.

Život porodice Pavličević osim redovnih poslova usko je vezan i za poljoprivredu. Već četiri generacije ostaju u svojoj zemlji. I pored masovnog iseljavanja stanovništva iz BiH, Pavličevići ne žele ići od rodne grude.

“Ovdje sam se udala, izrodila sam petero djece, radim tu u školi. Jednostavno veže me za ovaj kraj neka ljubav prema mom rodnom kraju. Muž mi vozari za Mostar svaki dan, ali ovdje sam ostala. Živimo u zajedničkom kućanstvu svekrva i ja. Sad nam se i sin oženio, imamo unučad. Znači ovdje su četiri generacije Pavličevića. Ovdje smo odlučili ostati, borimo se, pa kako nam bude”, kaže Milka Pavličević, učiteljica OŠ “Fra Jeronimo Vladić” Ripci.

“Igramo nogomet, kupamo se, šetamo, vozamo se, ima aktivnosti mnogo”, dodaje Stjepan, sin Milke Pavličević.

Među najstarijim stanovnicima Šćita je baka Ana. Iako u devedestoj – čuva od zaborava stare običaje, ali i snage za smisao za humor sa našom ekipom.

“Šta ću ostarila, nema više ništa i ‘ajde! (Bako vi se sjećate dok nije bilo jezera?) Pa bilo je drugčije vazda. (Kako je bilo kad nije bilo jezera? Vi se sjećate?) Bilo je vazda svakako, sad je pogotovo ništa”, šali se baka Ana Pavličević.

Šćit sam po sebi je svojevrsna historijska riznica, obrazlažu nam franjevci, a u ovom mjestu se posebno, kako kažu, časte tri žene: Diva – najljepša djevojka koja je dolazila u Gospinu crkvu na Šćitu, zatim Ramska Majka i Ramska Gospa po kojoj je franjevačka crkva dobila ime. Sve tri žene imaju jaku historijsku i duhovnu simboliku za Šćit.

“Zato mladima poručiti ovdje. Treba studirati povijest. Treba voljeti ovaj prostor ovdje. Jer ako mi ne volimo ove prostore, ne možemo tražiti ni od koga da ih voli. Sv. Augustin napisa jednu rečenicu: ‘Ama kva kvid’ – ‘Ljubi pa radi što god hoćeš’. Znači mi ovdje moramo ljubiti i ovu zemlju, i ovu grudu i ljude s kojima živimo”, poručuje fra Andrija.

Život u Šćitu na Ramskom jezeru prošle i ove godine doživio je turistički bum. Turisti iz Slovenije, Hrvatske, Češke, Poljske, Njemačke, Amerike, Australije, sa Tajlanda, Kine i ostalih svjetskih zemalja dolaze da vide ovu bh. turističkoj atrakciji, pričaju mještani. I dodaju da svako od njih sa Šćita odnese sa sobom duhovni mir.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad