Sead Jusić za N1: MAP je aktiviran, mi samo treba da kažemo – evo nas

Vijesti 27. jun 201917:43 > 17:46
N1

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH, za N1 je kazao da je MAP u BiH aktiviran, te da se od BiH samo očekuje da dostavi prvi Godišnji nacionalni program (ANP).

On je kazao da BiH odavno ispunjava uslove za NATO, djelovanjem kroz program partnerstva za mir – i da su to pripreme za članstvo. O punopravnom članstvu – rano je govoriti.

“Sve ovo vrijeme je važno znati pojmovno gdje se nalazi BiH u relaciji mi prema NATO-u. Želim podsjetiti, BiH je 2010. na samitu u Talinu dobila MAP. Odobren nam je MAP. Bio je uslovljen određenim uslovima, knjiženjem vojne imovine. BiH trenutno i do tada je bila u statusu partnerstvo za mir. Programa saradnje sa NATO-om. Viši oblik saradnje, kada su u pitanje zemlje aspirantice je MAP”, pojasnio je Jusić za N1.

“Godišnji nacionalni program (ANP) se sastoji od niza radnji, pravnih, odbrambenih, vojnih, ekonomskih, sigurnosnih…gdje zemlja, kada joj se odobri status MAP-a – onda zemlja šalje iz godine u godinu, dok ne dostigne sve standarde, šalje svoje programe koje želi promjeniti zbog dostizanja NATO standarda”, izjavio je.

On je kazao da Ministarstvo odbrane ne može samo poslati ANP, jer se on sastoji iz spektra pet oblasti.

“Mi smo pozvani u program MAP-a. Dat nam je na raspolaganje, uz uslov uknjižbe perspektivne vojne imovine. To je trajalo godinama. OSBiH i ministarstvo su dostigli određene standarde, gdje su saveznici zaključili da BiH ispunjava određene uslove i standarde da nam se može omogućiti slanje prvog godišnjeg nacionalnog plana, koji će biti vezan za tih pet oblasti, šta trebamo uraditi u kontekstu druge faze koja nas vodi u članstvo”, dodao je.

On je kazao da je godišnji nacionalni plan pripremljen, trebao je biti usvojen na Vijeću ministara i poslat kada dođe poziv.

“Slanjem poziva iz Brisela koncem prošle godine je tehnički MAP aktiviran. Tim činom poziva iz Brisela da se dostavi godišnji nacionalni plan, što se njih i saveza tiče i komande – MAP je aktiviran. Mi samo treba da kažemo da, evo nas. Čekaju nas da pošaljemo ANP”, rekao je.

Da li će u BiH biti potreban referendum za članstvo u NATO-u?

“Sada ne treba, ne ispunjavamo ni približno uslove. Kada su pravna pitanja u pitanju – teža su shodno standardima EU nego samo članstvo u NATO-u. To treba uraditi i onda reći – i vidjeti kakvo je stvarno raspoloženje. Nije ovo jednostavna zemlja, ne treba silom ništa. Raditi bilo šta mimo volje prvih, drugih ili trećih – bilo bi pogrešno”, ocijenio je Jusić gostujući u Danu uživo na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad