U Vijećnici izložba "Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja"

Vijesti 28. jun 201920:34 > 20:38
N1

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i na dan godišnjice sarajevskog atentata 28. juna Grad Sarajevo je ponovo dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Tim povodom Grad Sarajevo i Ambasada Mađarske u BiH večeras su u Vijećnici upriličili izložbu fotografija sadržanih u knjizi „Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”.

Građani, turisti i gosti grada bit će u prilici da pogledaju ovu jedinstvenu izložbu do 12. jula.

„Danas, u ovom simbolu stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, sa prijateljima iz Mađarske predstavljamo projekt „Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”, mađarskog autora, Attile Szalay-Berzeviczy-ja. I nije slučajno da svjedočimo ovoj jedinstvenoj izložbi u historijski važnom trenutku, na ovom historijski važnom mjestu, u gradu Sarajevu u kojem je je počelo i završilo 20. stoljeće“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Prema riječima mađarskog ambasadora Póse Krisztiána riječ je o impresivnoj izložbi koja je rezultat dugogodišnjeg, strastvenog i odanog autorovog rada. „Szalay-Berzeviczy na Sarajevo i njegovu historiju gleda sa velikom posveščenošću“, kazao je ambasador Krisztián te dodao da je kultura naš zajednički jezik koji ne poznaje granice.

Attila Szalay-Berzeviczy zahvalio je Gradu Sarajevu, gradonačelniku Skaki i mađarskom ambasadoru Krisztiánu na organizaciji i da je predivan osjećaj što je u prilici da ovaj svoj projekt promoviše u sarajevskoj Vijećnici, jednoj od najljepših građevina u Evropi.
Govoreći o fotografijama i knjizi, Szalay-Berzeviczy je kazao da je projekt započeo 2014. godine, obišavši svako važno mjesto gdje se odvijao rat: od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaillesa, pokrivajući ukupno 59 zemalja.

N1
N1
N1
N1
N1

Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata u svijetu se obilježava nizom različitih manifestacija. Sjedinjene Američke Države su osnovale posebnu Komisiju za stogodišnjicu, čiji su počasni predsjednici Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Madeleine Albright, Colin Powell i dr. Izložbu u Vijećnici je promovirala upravo ova ugledna Komisija američke vlade uvrstivši je i u svoj zvanični program.

Nakon otvaranja izložbe, u Svečanom salonu Vijećnice, održan je Okrugli sto o temi „Šta je naslijeđe Prvog svjetskog rata i Mirovne konferencije u Parizu“.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovaoje i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-ugarske monarhije, i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva za iskazano prijateljstvo građanima Sarajeva u najtežim danima agresije i nesebično zalaganje za istinu i mir.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad