Druženje generacije Gazi Husrev-begove medrese i 60 godina nakon mature

Vijesti 30. jun 201916:02 > 16:10
N1

Generacije Gazi Husrev-begove medrese, koji su maturirali 1959. i 1969.godine su proslavili 50 i 60 godina mature.

U periodu od skoro tri decenije od 1943.do 1970.godine, ovo je bila generacija sa najvećim brojem maturanata. Od 28 maturanata sada ima živih 13, od kojih je pet u inostranstvu, pet u Sarajevu, a troje u drugim mjestima u BiH. Skoro svi su diplomirali na raznim fakultetima, prisjetili su se kako su izgledali njihovi školski dani.

Na proslavu 60, odnosno 50 godina mature došli su iz svih krajeva nekadašnje države, ali i Evrope.

I kada bi se ponovo rodio, Džemal Fajić upisao bi baš medresu. Tako tvrdi. Džemal je ujedno i “glavni krivac” za ovaj susret 60 godina kasnije. Ovdje, u Sarajevo, doputovao je direktno iz slovenske prijestolnice u kojoj je proveo čitav život od svršetka školovanja.

“Sastali smo se po mojoj krivici, i za 50.i za 55.godišnjicu i danas, jer nekako meni fali Sarajevo, jer živim u Ljubljani, jer 1959. kada smo završili medresu, 1960. smo odmah otišli gore”, kazao nam je.

Suze u očima. Emocije. Trenuci sjećanja u memoriji Ahmeda Mešića. Priča nam – nekad uopće nije bilo lako školovati se, no medresa je posebna priča – priča koja se privodi kraju s voljom i ljubavlju.

“Danas smo ushićeni zaista. Kada vidimo ove kolege poslije 50 godina, to je doživljaj. Medresa je škola, koja se s ljubavlju pohađa, ulazi u posao i sve. Ne može se to opisati riječima”, rekao je.

Bajro Agović na proslavu 50 godina mature došao je iz Podgorice. Za njega je ovo, kako kaže, lijepa prilika da se sretne sa svima onima koji žive izvan BiH, te da zajedno, nakon 50 godina, ožive stara sjećanja.

“Ovo današnje okupljanje znači da se podjsećamo na našu mladost, da se podsjetimo na Dobrovoljačku 50, gdje smo proveli pet godina, da se podsjetimo na objekat medrese u kojoj smo provodili vrijeme, u kojem smo se družili, u kojem smo najljepše trenutke svoga života i svoje mladosti zansivali upravo u toj instituciji”, kazao je.

Ovo je takođe, ističu maturanti, prilika da se prisjete i onih koji više nisu među živima, te da evociraju uspomene i na njih.

“Ja evo sad, ne samo ja, nego sve ove moje kolege, diljem zemaljske kugle, da se upute, krenu, našli bi nekoga od svojih kolega, prijatelja, jer su to, kako bih rekao prijateljstva koja su ostala i u duši i u nama, koja se nikada do preseljenja na onaj svijet, neće ugasiti”, dodao je Igaet ef. Čelo.

Nekadašnji maturanti su se u sklopu obilježavanja godišnjice mature, družili u prostorijama medrese, vratili uspomene na neka ljepša vremena, ali i okupili se još jednom, jer, kako oni kažu, ne znaju da li će opet.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad