Mirko Šarović: Želim donijeti prijeko potrebne promjene SDS-u

Vijesti 30. jun 201918:38 > 18:40
N1

Danas je pobijedio SDS, mislim da je ovo bila jedna demokratska utakmica i koristim priliku da se svima zahvalim, i onima koji su glasali za mene i oni koji nisu - poručio je Mirko Šarović nakon što je izabran za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima.

“Nakon jednog dugog perioda izbornog u kojem je bila SDS, danas smo dobili i Glavni odbor i predsjednika Srpske demokratske stranke. Čestitam i mom protukandidatu, Milanu Miličeviću, upravo zbog njega i njegovog kvaliteta moja pobjeda je draža”, kazao je.

“Danas je pobijedio SDS, mislim da je ovo bila jedna demokratska utakmica i koristim priliku da se svima zahvalim, i onima koji su glasali za mene i oni koji nisu. Biću i njihov predsjednik. Želim da donesem prijeko potrebne promjene stranci. U ovoj stranci uvijek ima mjesta za Milana Miličevića, kao jednog od najuglednijih članova stranke, a o tome ćemo razgovarati narednih dana i sedmica”, kazao je Šarović novinarima u Banjaluci.

Koje promjene će donijeti u stranku?

“Promjene kako bi bili bolji i jači. Svi mi volimo SDS, ali jak SDS. Želim da budem predsjednik jakog SDS-a, SDS-a koji pobjeđuje. Predstoje nam sedmice konsolidacije, kako bi se pripremili za ključnu utakmicu naredne godine, a to su lokalni izbori u cijeloj BiH”, kazao je.

“Predstoje nam unutrašnje sređivanje, neke strukture nisu popunjene. Na tome ćemo raditi narednih dana. Predstoji nam mukotrpan rad, ali ja sam optimista i vjerujem u SDS koji može da pobjeđuje i bude jedna od najvećih i ključna politička opcija u Republici Srpskoj”, istakao je novi, sedmi po redu, predsjednik SDS-a.

SDS-u je da izoštri politiku, da ima “i miris i okus”, da bude prepoznatljivi, kazao je između ostalog.

“Mislim da je sada mnogo posla pred nama. Imamo i sposobnosti i snage i ljudi da u tome uspijemo”, kazao je.

Šarović je odnoio tijesnu pobjedu u odnosu na svog protukandidata. Za Mirka Šarovića glasalo je 205 kandidata, dok je za protukandidata Miličevića glasao 181 delegat SDS-a. Može li biti podjela zbog toga unutar stranke, pitali su novinari?

“Možda moj protukandidat nije želio da daje izjave. Mi smo zajednički prilikom proglašavanja rezultata ovdje obilježili i podigli smo ruke, i on i ja. Time simbolizujući tu vrstu razumijevanja i jedinstva u SDS-u. Pobjedu je mogao da odnese samo jedan. Miličević je dobio veliki broj glasova, čestitam mu. Razumijem i uzimam sa ozbiljnošću i znam da uživa ugled u SDS-u”, kazao je.

“On je jedan od onih na kojima je budućnost SDS-a, i važna je ličnost u našim životima. Imat ću to na umu. On je svakako osoba koja mora zajedno sa mnom da izgrađuje ovaj bolji i uspješniji SDS u budućnosti”, zaključio je Šarović.

Podsjećamo, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i aktuelni član Predsjedništva SDS-a izabran je danas na sjednici Skupštine SDS-a za predsjednika ove stranke.

Šarović je u utrci za predsjednika SDS-a pobijedio aktuelnog predsjednika Glavnog odbora Milana Miličevića. Prethodno, iz utrke su se povukli sada već bivši predsjednik Vukota Govedarica kao i potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad