"BiH visi na pragu između nastavka genocida i prijetnje drugim genocidom"

Vijesti 30. jun 201918:53 > 18:58
N1

Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spječavaju neophodan ključni proces izlječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu - poručio je američki univerzitetski profesor David Pettigrew.

Gostujući na sesiji Krug 99, naveo je kako visoki predstavnik nije uspio odgovoriti na sve dublju krizu u društvu. O posljedicama negiranja genocida, dugogodišnjoj borbi za istinu i pravdu, nedavno su pred predstavnicima Vijeća Evrope govorile i majke Srebrenice.

Zbog nedjelovanja visokog predstavnika – BiH i dalje visi na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom – stava je Pettigrew. I nastavlja:

“Nedjelovanje visokog predstavnika je još više zabrinjavajuće zbog toga što je BiH postgenocidno društvo, društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije. Međutim, zbog nedjelovanja visokog predstavnika, preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi negiranja genocida i govora mržnje, sprečavanja povratka nesrpskog stanovništva u njihove domove kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS-a nastavlja i dalje da progoni preživjele.”

A preživjele majke Srebrenice i Žepe, nedavno su na poziv komesarske za ljudska prava Dunje Mijatović – u Strazburu tokom zasjedavanja Vijeća Evrope predstavile izložbu. “Srebrenica – duga borba majki za pravdu”. Uoči 24. godišnjice genocida, Kada Hotić, prisutnima se obratila potresnim govorom.

“Ubili su nas zbog toga što smo bosanski muslimani, narode iz Evrope, rukovodioci, koji se brinete za ljudska prava, za demokratiju nemojte dijeliti ljude po religiji, po naciji dijelite ih samo kao ljudska bića. Razmislite dobro vratite nam državu Bosnu i Hercegovinu, vratite Bosancima mir i spokojstvo i vratite nam ljepotu života, mi smo je imali”, kazala je Kada Hotić, iz Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa.

No bez istine i pravde, nema ni pomirenja, poručuju. Svi pokušaji da se na državnom nivou donesu zakonske odredbe kojima bi se negiranje genocida najstrožije kažnjavalo – su propale. Nije bilo potrebne većine iz Republike Srpske. Negacije su i danas 24 godine nakon, nerijetko i više nego glasne. Komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović, navodi:

“Naredne godine obilježavamo 25. godišnjicu genocida, neki još uvijek o tome ništa ne znaju, neki još uvijek svjesno biraju da ne znaju iz različitih razloga ali mi moramo nastaviti da govorimo o istini o pravdi i važnosti toga da pravada bude zadovoljena. Ako želimo mir ako želimo da buduće generacije grade mostove, moramo priznati i prepoznati šta se dogodilo, a ne negirati.”

Nešto više od deset dana ostalo je do 11. jula. Kada će se majke, sestre, supruge, oprostiti od još 27 žrtava genocida u Srebrenici. Do sada ih je ukupano 6.610.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad