Čelik: Sarajevo se jučer pratilo u cijelom svijetu

Vijesti 07. apr 201508:46 > 08:50
N1

Agencija Anadolija proslavla je jučer 95. rođendan. Gost Novog dana bio je direktor Regionalnog ureda Agencije Anadolije za Balkan, Hakan Čelik.

Čelik se prisjetio početaka Anadolije.

“Anadoliju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk 1920. godine pa možemo reći da je naš historijat sličan historiji Republike Turske. Anadolija je osnovana u vrijeme ratnih dešavanja jer je bila potrebna jedne takve državne agencije”, rekao je gost Novog dana i dodao da ova agencija ima 2.000 zaposlenika.

“Anadolija ima trenutno 2.000 zaposlenih radnika, ali treba istači da u svim regijama svijeta imamo svoje dopisnike. Mi proizvodimo vijesti na 8 svjetskih jezika”.

Čelik je u Novom danu ispričao i kako je Anadolija došla na Balkan.

“Vidjeli smo da u balkanskim medijima prevladava politika. Falile su ljudske, pozitivne priče i tu smo uočili da mi imamo šta da ponudimo. Mi smo našim čitaocima na Balkanu donijeli priče iz drugih dijelova svijeta”, rekao je.

Direktor Regionalnog ureda Anadolije je istakao da je glavni cilj ove agencije da budu čitani. Također, dodao je da Anadolija ima ambiciju da bude jedna od pet najjačih svjetskih agencija.

Čelik je jučerašnji dan, 6. april, Dan grada Sarajeva istakao kao centralni događaj u BiH koji je zahvaljujući ovoj agenciji bio praćen u cijelom svijetu.

“Imali smo četiri ekipe na terenu koje su izvještavale cijeli dan”.

Gost Novog dana na kraju se prisjetio svog prvog dolaska u glavni grad BiH.

“U Sarajevo sam došao 1994. godine i odmah sam osjetio duh ovog grada. Treba priznati da Sarajevo prije nije bilo tako poznato u Turskoj. Sarajevo je jedinstven jer se u njegovom  centru, na tako malom prostoru, nalaze bogomolje tri različite religije. Zavolio sam ovaj grad, oženio sam se Bosankom i sa njom imam dvoje djece”, zaključio je Čelik.