Zelena akcija: Hrvatski plastični otpad se ne reciklira, nego izvozi u BiH

Vijesti 03. jul 201911:34 > 11:40
Izvor: Anadolija

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica "Zelena akcija", članica svjetskog pokreta "Break Free From Plastic", organizira "Tjedan bez plastike" koji će se održati na raznim lokacijama u Zagrebu. Aktivisti upozoravaju kako se plastika u Hrvatskoj ne reciklira nego se izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava.

Aktivisti Zelene akcije na Glavnom kolodvoru u Zagrebu su istaknuli transparent “Croatia: Full of plastic” (Hrvatska: Puna plastike), zatim natpis “Plastične vrećice su problem. Ja sam rješenje”, a s natpisom “Hoćete vrećicu?” aktivisti će tijekom ovog tjedna hodati Zagrebom i građanima dijeliti platnene vrećice.

Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom “Zelene akcije” i predstavnik globalnog pokreta “Break Free From Plastic” za Hrvatsku, poručio je kako “Zelena akcija” performansom izvedenim na Glavnom kolodvoru, ali i akcijama koje će uslijediti tijekom cijelog tjedna, želi potaknuti građane da ne koriste jednokratske plastične proizvode kao što su vrećice, čaše, boce, slamke, štapići za uši i pribor za jelo koji spadaju među najveće plastične zagađivače okoliša.

Prema podacima Zelene akcije, godišnje se u Hrvatskoj proizvede 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se reciklira samo sedam posto.

U Hrvatskoj ne postoje sortirnice ni tvrtke koje recikliraju plastiku, upozorava Košak, te kaže kako su mediji u Hrvatskoj objavili da se plastika iz Hrvatske izvozi u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, odnosno koristi kao energent u industriji.

“Nedavno je objavljena znanstvena studija koja pokazuje da je Jadransko more jedno od tri najzagađenija mora u Europi”, izjavio je Košak.

Košak je poručio kako apeliraju na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i institucije koje su obavezne provoditi odredbe Europske direktive o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te ih u roku od dvije godine implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.

“Apeliramo i na industriju da počne proizvoditi kompostabilne materijale, neplastične, jer plastični se proizvode od neobnovljivih izvora energije, od fosilnih goriva, nafte, ugljena i zemnog plina. Trebamo koristiti prirodne materijale, vrećice mogu biti izrađene i od kukuruznog škroba”, poručuje Košak.

Upozorava kako će trgovci s polica do 2021. godine u potpunosti morati maknuti jednokratne plastične materijale.

“Pohvalno je da građani sortiraju otpad, ali poželjno bi bilo smanjivati količinu otpada, a time i jednokratne plastike. Jadransko more nije zagađeno samo zbog struja koje donose otpad iz Albanije, kao što se želi prikazati u medijima, nego je to problem i naših građana. Najveći dio otpada koji završi u moru nastaje na kopnu”, poručio je Košak.

Aktivnostima koje će provoditi narednog tjedna “Zelena akcija” želi pokazati građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale, a također ističu da žele izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad