Više od 50 posto Roma nije uključeno u zdravstveni sistem

Vijesti 07. apr 201514:00 > 14:04
Freeimages

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u saradnji s Odborom za Rome pri Vijeću ministara BiH, ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ i uz podršku Care International Balkans, danas je u Sarajevu organiziralo konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Konferencija je organizirana da bi se obilježavanjem 8. aprila još jednom podsjetilo na sve korake koje je važno poduzeti da bi Romi i Romkinje u BiH živjeli ne samo ravnopravan već i dostojanstven život.

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija pročitala je izlaganje ministrice Semihe Borovac, koja je bila spriječena da prisustvuje konferenciji zbog održavanja prve sjednice Vijeća ministara BiH.

U njenom obraćanju se navodi da BiH intenzivno radi na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštovanje ljudskih prava svih građana i manjina, uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu, a naročito na promociji prava Romkinja.

Dodaje se da, iako smo s kašnjenjem pristupili Dekadi uključenja Roma 2005-2015 godina, „uspjeli smo napraviti značajnije rezultate u rješavanju problema Roma u oblastima stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja“.

Međutim, navodi se, bez obzira na pozitivne pomake i rezultate, romska populacija u BiH i dalje prolazi kroz iste probleme i izazove socijalnog isključivanja i vidnog siromaštva.

U obraćanju je navedeno da je BiH opredijeljena da nastavi realizaciju svih planova i aktivnosti radi poboljšanja uvjeta života romske populacije i bržeg integriranja u društvo, naročito žena.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore je kazao da na ovaj dan odajemo priznanje jedinstvenoj i raznolikoj romskoj zajednici koja se suočava s ogromnim socijalnim, ekonomskim i političkim izazovima.

Po njegovim riječima, Misija OSCE-a u BiH ponovo želi naglasiti značaj romske kulture i identiteta te obavezu vlasti da štite i poštuju prava svih građana BiH.

Poboljšanje situacije u kojoj se nalaze Romi predstavlja važan dio rada naše Misije i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju“, kazao je ambasador Moore.

Naglasio je spremnost Misije OSCE-a u BiH da zajedno s nacionalnim manjinama i partnerima vlasti osigura veću uključenost nacionalnih manjina i bolje poštivanje njihovih ljudskih prava u okviru rada u korist svih građana BiH.

Predsjedavajuća Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Indira Bajramović je kazala da su u BiH postignuti zapaženi rezultati posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja, nešto manje u oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja.

Navela je da je više od 95 posto Roma nezaposleno, a većina preživljava prikupljajući sekundarne sirovine, radeći nacrno.

Nezvanično se procjenjuje da više od 50 posto Roma i Romkinja nije uključeno u zdravstveni ili obrazovni sistem. Romska djeca, uglavnom radi socijalne isključenosti, napuštaju školu“, kazala je Bajramović.

Istaknula je da i danas neke romske zajednice žive bez struje, vode, osnovnih komunalnih uvjeta.

Direktorica Care International Balkans Sumka Bučan je kazala da Romi i Romkinje žive u nepovoljnijem položaju nego što žive konstitutivni narodi ili neke druge nacionalne manjine.

Na nama je zadatak da pokušamo da promijenimo to stanje. Međunarodni dan Roma jeste prilika da se podsjetimo na položaj Roma i Romkinja u BiH, da se podsjetimo šta smo do sada uradili na socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja, ali također da na neki način dobijemo i novi motiv, da jedni druge motivišemo da još više radimo na njihovoj socijalnoj inkluziji“, kazala je Bučan.

Istaknula je da Romi i Romkinje u našem društvu doživljavaju različite vidove diskriminacije i nalaze se na marginama društva.