Ultramaratonci tradicionalno jutros krenuli iz Vukovara za Srebrenicu

Vijesti 06. jul 201912:13 > 12:21
Anadolija (AA)

Iz Memorijalnog centra Ovčara pored Vukovara jutros je krenuo Osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica kojeg će od početka do kraja istrčati pet maratonaca, a koji za cilj ima povezati tragediju ova dva grada devedesetih godina prošlog stoljeća.

Maraton, u kojem če učesnici od 6. do 10. srpnja u pet etapa pretrčati 227 kilometara, organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ-a) u suradnji s Udrugom Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske.

Pet ultramaratonaca, koji će istrčati sve etape, i šest pridruženih maratonaca, koji će danas istrčati prvu etapu do Vinkovaca, zajedno s predstavnicima VBNMGZ-a, položili su vijenac na spomenik na Ovčari u spomen na sve stradale na tom mjestu u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Ultramaratonci su krenuli od spomenika na Ovčari jutros u devet sati, a njihov dolazak u Vinkovce očekuje se oko 13 sati. U Vinkovcima će ujedno završiti današnja prva etapa ultramaratona.

Ultramaratonce su s Ovčare ispratili predstavnici VBNMGZ-a, na čelu s predsjednikom Arminom Hodžićom, te predstavnici lokalnih vlasti.

„Cilj ovog ultramaratona je na civiliziran, miran i dostojanstven način obilježi žrtve Vukovara i Srebrenice. To je zajednička tragedija hrvatskog i bošnjačkog naroda, odnosno dviju susjednih država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Napor kojega naši ultramaratonci ulažu, trčeći svaki dan po jedan maraton, govori kolika je naša želja da na dostojanstven način obilježimo te dvije tragedije“, izjavio je predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić.

Etape su: Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari.

Ove godine u Ultramaratonu sudjeluje pet maratonca: Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratonu će se pridružiti trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Dolazak maratonaca u Potočare, kraj Srebrenice, predviđen je za 10. srpnja/jula 2019. godine, dan uoči komemoracije povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih dječaka i odraslih muškaraca.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad