Stručnjaci: Akcija "Tebra" pokazala da BiH i Hrvatska imaju partnerski odnos

Vijesti 06. jul 201918:17 > 18:17
N1

Muškarac i žena incijala M.B. i T.B. uhapšeni su u Ljubuškom u okviru zajedničke akcije policijskih službenika BiH i Hrvatske kodnog naziva "Tebra".

Nakon pretresa kod navedenih osoba su otkriveni i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, SIM kartice, automatsko vatreno oružje, veća količina municije raznog kalibra, 10 okvira za automatsku pušku, 4 električna detonatorska upaljača, 2 kamuflažne kamere sa anetenom, ručna radio veza marke “Cobra”.

“Policijski službenici SIPA-e jučer su u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske na područuju Ljubuškog poveli operativnu akciju kodnog naziva “Tebra”. Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 4 lokacije i lišili slobode 2 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela oragnaizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama”, izjavio je Luka Miladinović, portarol SIPA-e.

Iz SIPA-e navode, kako se radi o višemjesečnoj istrazi koja je počela krajem 2018. godine u kojoj je utvrđeno da se vršio neovlašten promet više vrsta opojnih droga iz Albanije preko Crne Gore do BiH. A u susjednoj Hrvatskoj USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana, od kojih jedna osoba ima bh. državljanstvo. Među uhapšenim su osobe od ranije poznate policiji, bivši policijski službenici, advokat i službenica Granične policije.

Advokat jednog od osumnjičenih smatra da nema dokaza protiv njegovog branjenika.

“(Koga zastupate?) Pa jednoga gospodina Bilića Tonija, to je praktički jedno bagatelno kazneno djelo, za kojega se tereti, ja mislim da nemaju nikakvih ni dokaza za to. (Njegovog brata?) Njegovog brata ne znam. (Za što točno ga se tereti?) Za prevoz nekakve droge, odnosno paketa nekakvih. On se izjasnio da je nevin. Dakle da nema odgovornosti. I to je sve za sada. (Je li u kombinaciji sa Graničnom policijom? Sa graničnog prijelaza Orah?) Branio se šutnjom, dakle nije iznosio obranu”, kazao je Anđelko Jureško, advokat Tonija Bilića.

Stručnjaci za sigurnost s druge strane smatraju da je ova akcija pokazala da BiH i Hrvatska imaju partnerski odnos kada je u pitanju organizovani i narko kriminal, pored drugih problema u sigurnosnom planu koji ne funkcionišu, a koje imaju politikantski pristup.

“U svakom slučaju jedan od naglasaka koji se stavljao uvijek na tu zapadno-balkansku rutu, ne migrantsku, nego uvijek tu narko rutu koja je išla jednim dijelom BiH je presiječen. Sasvim sigurno je da će i taj poremećaj na tržištu podzemlja narko kriminala donijeti reperkusije koje će jednostavno uzdrmati i one koji su možda eventualno subsidijarni i koji se u nekim manjim obimima bave narko tržištem”, smatra Jasmin Ahić sa Fakulteta za Sigurnosne studije Sarajevo.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode biće predate u nadežnost Tužilaštva BiH. Sa SIPA-om u ovoj akciji su pomoć pružili Granična policija BiH i MUP Zapadno-hercegovačkog kantona. Aktivnosti u predmetu “Tebra” i dalje se nastavljaju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad