Pacoli kritikovao Dodika: Pogrešno je shvatio…

Vijesti 08. jul 201907:54 > 07:58
AFP/Attila Kisbenedek

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli potvrdio je kako prištinska delegacija neće učestvovati na Samita za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu. Kao razlog za nedolazak kosovske delegacije naveo je načina na koji Bosna i Hercegovina tretira Kosovo.

Pacoli je na zvaničnoj Facebook stranici napisao kako je Kosovo odlučilo da ne učestvuje na Samitu po “postojećim uslovima”.

“Način na koji se tretira državna delegacija Kosova je neprihvatljiv. Štaviše, ovo stavlja sjenku na nedavno završeni Samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, zajedničke izjave i obaveze koje smo tamo napravili, kao i iskrene i konstruktivne angažmane koje Kosovo kao država čini u okviru Berlinskog procesa inicijative i regionalne organizacije”, napisao je kosovski ministar vanjski poslova i dodao:

“Nažalost, sadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad Dodik) pogrešno je shvatio našu namjeru, a građani traže od nas da ne pravimo kompromise u pogledu naše državnosti i euroatlantske perspektive”.

Pacoli je istakao da Priština nastavlja da daje doprinos u razvoju regiona, te je napomenuo kako će Kosovo preuzeti liderstvo SEECP-a od Bosne i Hercegovine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad