Suđenje za zločine u Rogatici

Vijesti 07. apr 201517:58 > 18:05
N1

Prvi svjedok na suđenju optuženima za zločine počinjene u Rogatici ispričao je da je u selu Karačići nakon rata pronašao tijelo majke.

Fikret Pinjo je kazao da mu je nakon rata jedan čovjek srpske nacionalnosti dao informacije o tome gdje se nalaze kosti njegove majke, koja je početkom rata živjela u selu Karačići.  

Svjedok je naveo da mu je rečeno da su četiri osobe, među kojima i njegova majka, odvedene u štalu, nedaleko od njegove porodične kuće, i ubijene, a da je kuća zapaljena.  

“Vratio sam se u Karačiće, počeli smo čistiti kuću i kod štale smo našli pršljen koji je mene asocirao na ljudski pršljen. To smo prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova u Goraždu i rekli da je to moguće mjesto egzekucije, i onda je uslijedila ekshumacija”, izjavio je Pinjo.  

On je dodao da tijelo njegove majke nije identificirano DNK metodom, već su članovi porodice prepoznali njene lične stvari.  

“Taj čovjek mi je pomogao naći isključivo kosti moje majke, a ni u jednom trenutku nije mi spominjao imena onih koji su uradili to što su uradili”, kazao je on, dodavši kako mu je za osam godina traganja jedini cilj bio pronaći njene kosti.  

On je više puta ponovio kako ne zna detalje stradanja majke.  

Pinjo je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. godine u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.  

U jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili.  

Pucanjem su prouzrokovali požar u tom objektu, u kojem se žrtve izgorjele.  

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.  

Svjedok Pinjo je rekao da je jedina molba čovjeka koji mu je dao informaciju o lokaciji na kojoj se nalaze kosti njegove majke, bila da mu ne otkrije identitet.  

Odbrana Perkovića je predložila Sudskom vijeću da na sjednici zatvorenoj za javnost svjedok kaže ime te osobe, što je Vijeće odbilo.  

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 28. aprila, javio je BIRN – Justice Report.