Ministar Belgije će nastojati da 11. jula bude u Srebrenici

Vijesti 07. apr 201519:46 > 19:50
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders izjavio je kako će nastojati da 11. jula bude u Srebrenici, na obilježavanje 20. godišnjice od genocida u tom gradu koji se desio 11. jula 1995. godine.

Reynders koji se nalazi u jednodnevnoj posjeti BiH, danas je u Sarajevu posjetio i Memorijalnu galeriju 11/07/95 koja čuva sjećanje na genocid koji se desio u Srebrenici tokom rata u BiH.

Delegacija iz Belgije predvođena ministrom Reyndersom imala je priliku pogledati dokumentarni film koji govori o stradanjima u Srebrenici. Nakon obilaska fotografija sa njihovim autorom Tarikom Samarahom, belgijski ministar je kazao kako je potresno to što je vidio u galeriji.

“Fotografije su jako potresne. O Srebrenici sam već ranije čuo. Pogledali smo dosta filmova i reportaža, dosta tekstova sam vidio, znam dosta informacija. Došao sam pogledati galeriju i fotografije koje su važne, jer čuvaju uspomenu na genocid koji se prije 20 godina desio u Srebrenici”, kazao je.

Anadolija

Govoreći o Srebrenici, belgijski ministar je istakao kako se u tom bh. gradu tokom rata u BiH desio genocid koji se, naglašava, još uvijek dešava u mnogim dijelovima svijeta.

“Pokušat ćemo se sjećati ovakvih događaja, jer je to važno da prenesemo poruku na naredne generacije, da izbjegnemo bilo kakvu vrstu konfilkta. Još uvijek imamo konflikte u Siriji, Iraku i drugim zemljama svijeta. Kada je riječ o Srebrenici, pokušat ću doći 11. jula u Srebrenicu da vidim to mjesto”, istakao je Reynders.