Tužna kolona tabuta bez kompletnih tijela žrtava genocida

Vijesti 09. jul 201917:10 > 20:37
N1

Brojni građani Visokog i ove godine okupili su se na Gradskom groblju kako bi ispratili posmrtne ostatke žrtava ubijenih tokom genocida u Srebrenici. Iz Identifikacionog centra u Tuzli, u Visoko su dovezana 33 tabuta.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana na zajedničkoj dženazi imala je 16 godina kada je ubijena, najstarija 84 godine.

“To je jedino što možemo mi učiniti. Svi znaju šta se dogodilo i kako ti ljudi pate. Patimo svi, ali oni najviše. makar možemo to učinit od sebe da ih ispratimo zadnji put”, kazala je Halima Marić.

“Došli smo danas da ispratimo naše šehide koji su stradali, zna se kako, pošto je i moj čovjek stradao. Ukopan je 2005., kompletno tijelo. Svekar je ukopan u Vlasenici, svekrva nikad nije nađena”, kazala je Reifa Musić.

“Ovi koji negiraju, oni su bolesni ljudi, to su bolesne duše i poremećeni umovi”, istakao je Fuad Halilović.

U tabutima nema nijednog cijelog tijela. Skeletni ostaci najmlađe žrtve Osmana Cvrka pronađeni su na nekoliko različitih lokacija . Svaka novi ispraćaj, a Amoru Mašoviću je 19-esti po redu iz Visokog, donosi nove tužne priče koje svjedoče o užasima srebreničke tragedije

“Opet imamo, kao i svih godina do sada, dvojicu braće Mujića, dvojicu braće – Kasima i Asima, imamo oca i sina, imamo jednu ženu. Možda i to treba naglasiti da najstarija i najmlađa žrtva, do sad ukopana u Potočarima, su zapravo ženskog spola. Najstarija je Izmirlić Šaha, koja je imala 94 godine kada je ubijena, a najmlađa je novorođenče po prezimenu Muhić, kojem je posthumno majka dala ime Fatima. Od ukupnog broja identifikovanih osoba, svaka petnaesta žrtva je dijete”, kazao je Mašović.

Tužna povrka iz Visokog na putu za Potočare zaustavila se u Ilijašu i Vogošći, na putu prema Memorijalnom centru Potočari i u Sarajevu. Počast žrtavama odali su građani mirno i dostojanstveno. Žrtavama su se poklonili i članovi Predsjedništva BiH, turski predsjednik koji boravi u BiH, predstavnici međunarodne zajednice, parlamentarci. Cvijeće i molitive za nevino nastradale

“Hvala Bogu da oni koji su počinili genocid da ostaju usamljeni. Svake godine se steže taj pojas. Mislim da će jednog dana i njihova svijest proraditi i da će oni prihvatiti istinu. Oni to trebaju što prije, ne zbog nas majki, nego zbog omladine koja ostaje iza nas. Nama je jako važno da djeca BiH, bez obzira kako se zvala i kome pripadala, da imaju bolju i sretniju budućnost, nego što smo je nažalost imali mi”, kazala je Munira Subašić, Majke enklave Srbrenica i Žepa.

“Ja mislim da izraz ljudskosti, humanosti svakog naroda, se može mjeriti po tome kakav imaju odnos spram svojih mrtvih. Zato je današnji dan tako važan, pogotovo kad pomislimo i na žrtvu koja je imala 16 godina. To je prosto neshvatljivo. Svaka nevina žrtva, čak i ako bude samo još jedna ostala za Srebrenicu, zaslužuje naše poštovanje”, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Tužna povorka u poslijepodnevnim satima stigla je u Memorijalni centar Potočari gdje će žrtve sreberničkog genocida biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad